SSAB och Shape samarbetar kring fossilfritt stål för fordonstillämpningar
Hem HÅLLBAR UTVECKLING SSAB och Shape Corp. samarbetar kring fossilfritt stål för fordonstillämpningar

SSAB och Shape Corp. samarbetar kring fossilfritt stål för fordonstillämpningar

Publicerat av: Redaktionen

SSAB har ingått ett avtal med USA-baserade Shape Corp., en global direktleverantör av lätta karosskonstruktioner, om att leverera krockskyddssystem och karossdetaljer i fossilfritt stål till marknaden.

Shape kommer att testa SSABs fossilfria stål, den första stålprodukten tillverkad av vätgasreducerad järnsvamp med HYBRIT-teknik, för användning i fordonstillämpningar.

– Vi är glada över att välkomna Shape som vår första partner för fossilfritt stål i USA och ser fram emot att tillsammans utforska olika sätt att mildra klimatförändringarna. Efterfrågan på fossilfritt stål ökar, vilket är ett av skälen till att SSAB tidigarelägger sin gröna omställning med ambitionen att i stort sett eliminera koldioxidutsläppen runt 2030, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB.

– Shape fortsätter att leda branschen med innovativa, lätta lösningar för nästa generations fordon. Dessutom har vi satt ett djärvt hållbarhetsmål att vara ett koldioxidfritt företag till 2035. Vårt långvariga partnerskap med SSAB bygger på år av samarbete och ömsesidig respekt mellan våra företag. Jag är oerhört glad över att samarbeta med SSAB för att kommersialisera deras nya fossilfria HYBRIT-teknologi för stål och att vara först med att marknadsföra krockskyddssystem och karossdetaljer för våra kunder. Vi ser detta som en vinst för våra kunder, en vinst för miljön och en vinst för Shape, säger Mark White, vd och koncernchef på Shape Corp.

SSAB och Shape samarbetar kring fossilfritt stål för fordonstillämpningar

SSAB har som mål att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026. SSAB samarbetar med järnmalmsproducenten LKAB och energibolaget Vattenfall som en del av HYBRIT-initiativet för att utveckla en värdekedja för fossilfri järn- och stålproduktion som ersätter det kokskol som traditionellt används för järnmalmsbaserad ståltillverkning med fossilfri elektricitet och vätgas. Denna process eliminerar praktiskt taget koldioxidutsläppen i stålproduktionen.

Shape har åtagit sig att minska sina globala koldioxidutsläpp med 30 procent till 2030 och att vara helt koldioxidfria till 2035. Shape strävar efter att vara koldioxidfria i produktionsfasen och att minska koldioxidutsläppen för slutanvändarna genom att göra produkterna lättare för sina kunder, något som ytterligare bidrar till att mildra klimatförändringarna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>