Utbildning krävs för att bekämpa rotröta i skogen
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Utbildning krävs för att bekämpa rotröta i svenska skogen

Utbildning krävs för att bekämpa rotröta i svenska skogen

Publicerat av: Redaktionen

Rotröta hos tall och gran är en ekonomiskt kännbar skada i svensk skog.

Stubbytor bör behandlas för att hindra rötan från att få fäste.

Från den 1 maj 2022 måste de som behandlar stubbar med växtskyddsmedel mot rotröta ha ett användningstillstånd. Jordbruksverket har nu tagit fram en e-utbildning som ger en kunskapsgrund för det tillstånd som krävs.

Anledningen till det nya utbildningskravet är att Kemikalieinspektionen har placerat de växtskyddsmedel som används mot rotröta i behörighetsklass 2L. Det innebär att den som använder dessa medel måste gå en behörighetsutbildning och klara ett kunskapstest. Syftet med kravet är att användningen ska bli så hållbar som möjligt, både för den som använder medlet och för miljön.

Utbildning krävs för att bekämpa rotröta i skogen

Jordbruksverket erbjuder därför en e-utbildning för behandling av stubbar mot rotröta. Utbildningen tar ungefär tre timmar att utföra, går att göra vid valfri tidpunkt och kostar 200 kronor.

Den som redan har behörighet för användning av växtskyddsmedel utomhus behöver inte gå utbildningen för behandling av stubbar mot rotröta.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>