Utmärkelsen Sveriges miljöbästa kommun stannar i Helsingborg
Hem NYHETER Utmärkelsen Sveriges miljöbästa kommun stannar i Helsingborg

Utmärkelsen Sveriges miljöbästa kommun stannar i Helsingborg

Publicerat av: Redaktionen

Utmärkelsen Sveriges miljöbästa kommun stannar i Helsingborg

Helsingborgs stad har för fjärde året i rad utsetts till miljöbäst i tidningen Aktuell Hållbarhets ranking av alla landets kommuner.

Dessutom anser Världsnaturfonden WWF att vi är en av de städer som vill och gör mest för att minska våra utsläpp enligt målen i Parisavtalet. Miljö- och klimatarbetet i kommunens förvaltningar och bolag tar nya steg mot en mer hållbar framtid. Men för att komma ännu längre måste vi växla upp vår samverkan med det lokala näringslivet och invånarna.

Helsingborgs stad har utsetts till Sveriges miljöbästa kommun i kategorin större städer och kommuner nära större stad. Kommunen har även högst totalpoäng i rankingen och vinner utmärkelsen för fjärde året i rad och femte året totalt.

– Det är verkligen glädjande att Helsingborg åter igen blir Sveriges miljöbästa kommun. Det är ett målmedvetet och strategiskt arbete under många år med fokus på livskvalitet och klimat- och energifrågor som ligger bakom. I år är vi särskilt stolta över att vi aktivt arbetar med innovationer för att lösa framtidens utmaningar. Framöver kommer vi att arbeta ännu mer med hur vi kan lyfta invånarnas och det lokala näringslivets engagemang i klimat- och miljöarbetet, säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Aktuell Hållbarhets ranking bygger på en enkät med 22 frågor om kommunernas åtgärder, beslutade mål och långsiktiga strategier i miljö- och hållbarhetsarbetet. Årets enkät innehöll även flera frågor om verktyg, innovationer och samverkan för att nå klimatmålen. Här är de samverkansprojekt som redan pågår inom koncernen viktiga för att möta framtiden.

Några exempel är de nya, cirkulära flöden som skapas i Vera Park, det system för självkörande, elektriska lastbilar som utvecklas i Helsingborgs hamn, de laddoaser för elbilar som installerats i staden, det nya Tre Rör Ut-systemet i Oceanhamnen och den nya biokolsanläggningen som byggs på Filborna.

– För att få upp farten i arbetet för en hållbar framtid måste staden samverka ännu mer med företag och invånare. Det är så vi tillsammans hittar nya lösningar för klimatutmaningen. En plattform för engagemang är exempelvis Helsingborgarnas klimatavtal som visar vilket engagemang, och vilka möjligheter, det finns för att göra skillnad. Under året kommer staden dessutom att skapa en plattform för näringslivets och civilsamhällets klimatambitioner som lägger grunden för fortsatt samarbete, säger Johan Vesterlund (C), ordförande i miljönämnden i Helsingborgs stad.

När det gäller klimatarbetet har Helsingborgs stad arbetat aktivt med att minska utsläppen inom kommunen under lång tid. Sedan 1990 har utsläppen av växthusgaser inom kommunen halverats. Omställningen till klimatsmart fjärrvärme har varit en viktig faktor, men det kontinuerliga arbetet med energieffektivisering har också bidragit.

Idag kör den helt eldrivna Helsingborgsexpressen på stadens mest trafikerade busslinje och i de kommunala skolornas matsalar har kökspersonal och elever i projektet SmartMat Hbg minskat matsvinnet med 44 procent och skolmatens klimatpåverkan med 25 procent på bara två år. Med ett tydligt klimatväxlingsprogram har stadens medarbetare och politiker ökat andelen hållbara tjänsteresor med 50 procent på tre år. Nu är Helsingborg en av Sveriges tre bästa städer även i klimatarbetet enligt Världsnaturfonden WWF.

– Stadens framgång i miljö- och klimatarbetet har grundlagts i en bred politisk majoritet. Med början i framsynta politiska beslut och strategier som genomsyrar hela organisationen bygger och utvecklar vi ett hållbart samhälle tillsammans med helsingborgarna. Nu tar vi nästa steg för att utveckla det framgångsrika arbetet med stadens livskvalitetsprogram, säger Lars Thunberg, (KD) kommunalråd och ordförande i beredningen för livskvalitet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>