Väla blir en av Sveriges största laddplatser för elbilar
Hem TRANSPORT Väla blir en av Sveriges största laddplatser för elbilar

Väla blir en av Sveriges största laddplatser för elbilar

Publicerat av: Redaktionen

Från den 16 juni kommer Väla att kunna erbjuda sina besökare en av Sveriges största laddplatser för laddbara personbilar.

Totalt kommer det att finnas 154 laddstolpar fördelade över handelsplatsens samtliga parkeringsytor, där alla typer av laddbara bilar ges möjlighet att ladda batterierna i samband med shoppingbesöket.

Utbyggnaden görs i samverkan med Eways, en av de ledande laddoperatörerna på den svenska marknaden.

– Vi har ju sett hur försäljningen av laddbara personbilar skjutit i höjden de senaste åren och vi vill vara en aktiv del i utvecklingen mot mer hållbara och fossilfria transporter. Vi ser ju också att efterfrågan på laddplatser ständigt ökar hos våra besökare och då vill vi ligga steget före i den utvecklingen, säger Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla.

Beprövad infrastruktur
Satsningen har möjliggjorts via det stöd som Naturvårdsverket erbjuder för att stärka den svenska laddinfrastrukturen, där man går in och täcker 40% av investeringskostnaden. I satsningen har Väla valt att samverka med företaget Eways, som med sina fler än 7 500 laddpunkter runtom i Sverige är en av de ledande laddoperatörerna. Regionchefen på Eways – Jörgen Synning – ser mycket positivt på Välas satsning och ambitioner på elbilsområdet.

– Det är fantastiskt glädjande att en stor aktör som Skandia Fastigheter och Väla är med och driver utvecklingen inom fossilfria persontransporter, speciellt vid en viktig knutpunkt som norra Helsingborg. Välas 154 laddplatser blir ett rejält tillskott till den befintliga laddinfrastrukturen, som idag består av drygt 12 500 publika laddpunkter i Sverige totalt sett, säger han.

Via Eways laddstationer kan alla olika typer av laddbara personfordon fylla på batterierna. Betalningsmodellerna är enkla och kräver inga bindningstider eller abonnemang. Som kund väljer man om man vill betala med ett laddkort från Eways, via parkeringsappen Easy Park eller via Swish.

– Det ska vara lätt att ladda sin bil, så betalning via EasyPark och Swish gör laddningen och besöket på Väla enkelt och smidigt. Vill man ladda med Eways laddkort så beställer man det på Eways.se och betalar sedan månadsvis för laddade kilowattimmar, förklarar Jörgen.

– Laddstationerna kan ladda med 3-fas upp till 16A som ger upp till fem mil per laddtimme. Priset per kWh har Väla satt till 3,25 kr med EasyPark och laddkort. Vill man swisha för en laddsession, så kostar det 50 kr.

Fakta elbilsmarknaden i Sverige 2021:

  • Antal laddbara personfordon per den 30 april 2021: 215 142 st.
  • Antalet publika laddplatser i Sverige per den 31 mars 2021: 12 706 st.

Källa: Elbilsstatistik.se och Eways.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>