Vätskekylning är en av de mest lovande lösningarna för att få till mer miljövänliga datacenter.
Minskad energiförbrukning innebär lägre klimatavtryck och minskade koldioxidutsläpp.
Intresset för vätskekylning ökar snabbt. Men som för alla nya tekniklösningar finns det en del utmaningar att övervinna, skriver Karsten Winther på datacenterföretaget Vertiv.
Klimatneutrala datacenter ses kanske mest som en vision inför framtiden och löften om dem som bra marknadsföring för datacenterföretag. Men det är ingen vågad gissning att de kommer att ses som ett krav inom en snar framtid. Ju mer fokus som läggs på hållbarhet och minskad miljöpåverkan, desto mer kommer datacenter att hamna under lupp. Kort sagt, datacenters klimatavtryck måste minskas. I praktiken handlar det till stor del om att minska koldioxidutsläpp.
Billigare bättre miljö
Ett sätt att uppfylla kraven som nämns ovan är att använda vätskekylning (liquid cooling). Det är inte den enda lovande metoden, men ses allt mer som en framkomlig lösning. Med vätskekylning kan energiförbrukningen i datacenter minskas och koldioxidutsläppen minskas. Kombinerat med användningen av förnyelsebara, mer miljövänliga, energikällor ger vätskekylning positiva effekter.
Sett ur ett affärsperspektiv innebär användning av vätskekylning att klimatneutrala datacenter blir mer kostnadseffektiva.
I en nyligen publicerad forskningsrapport utförd av Vertiv och NVIDIA presenteras den första större studien av vilken påverkan vätskekylning får i tidigare luftkylda datacenter. Studien visar att den totala energiförbrukningen för ett datacenter minskas med 10,2 procent, genom att gå från 100 procent luftkylning, till 75 procent vätskekylning direkt på kretsar.
Ju fler sådana här studier som görs, i desto högre utsträckning kan vi anta att organisationer kommer att börja använda vätskekylning.
Design blir viktig
Trots de lovande erfarenheter som görs just nu så finns det fortfarande en del hinder för vätskekylning. Ett hinder är självklart att det krävs en del arbete, och kostar en del, att byta ut existerande luftkylning mot vätskekylning. Ett sätt att minska effekten av de utmaningarna är att satsa på ett byte i en så stor del av ett datacenter som möjligt, i stället för att börja med en liten del. Det kommer att löna sig i längden.
Ett annat möjligt hinder finns i hur marknaden för datacenterutrustning utvecklas. Många nya leverantörer etablerar sig och det är svårt att veta om de har resurser för att tillgodose ökad efterfrågan på sikt. Det gäller inte minst för att hantera logistik. I ett sådant läge kan det bli svårare att genomföra teknikskiften, vilket övergången till vätskekylning trots allt är.
Det ställs också en del krav under designarbete för införande av vätskekylning, eftersom det för de flesta handlar om en ny typ av lösning. Ett exempel är att säkerställa kontinuerlig kylning, samtidigt som belastningstoppar måste kunna hanteras. På sikt kommer det bli rutin att hantera de här frågorna, men i ett första skede blir hanteringen av dem extra viktig för att säkerställa effektiv användning av vätskekylning.
Alla tecken pekar på att det är värt att satsa på övergången till vätskekylning. Den kommer att förenkla nödvändigt arbete med hållbarhet, och göra det mer kostnadseffektivt.