VBG lanserar radarbaserat hjälpsystem på Elmia Lastbil
Hem TRANSPORT VBG Driver Assist lanserar radarbaserat hjälpsystem på Elmia Lastbil

VBG Driver Assist lanserar radarbaserat hjälpsystem på Elmia Lastbil

Publicerat av: Redaktionen

Bättre arbetsmiljö och minskade reparationskostnader.

Fördelarna är flera med nya VBG Driver Assist som lanseras på Elmia Lastbil.

Eller vad sägs om att guidas med hjälp av röststyrning och därmed slippa lämna hytten vid tillkoppling?

Det handlar om ett radarbaserat hjälpsystem som både varnar för överknytning och guidar föraren vid tillkoppling. Systemet är uppbyggt med hjälp av radar och är enkelt förklarat uppbyggt genom att en Drawbar Sensor Module (DSM) beräknar dragstångens position tack vare utplacerade reflektorer.

– Det är ett radarbaserat hjälpsystem vars huvudsyfte är att sänka kostnaderna för onödiga skador. Dessutom innebär det oerhörda fördelar för chauffören tack vare en förbättrad arbetsmiljö, säger Magnus Jacobsson, försäljningschef för VBG i Sverige.

Guidar föraren i hytten

Systemet lanseras på Elmia Lastbil och ger stora fördelar vid exempelvis backning i trånga utrymmen, vid tillkoppling på ojämn mark eller på godsterminaler där det krävs stor uppmärksamhet från föraren.

Tack vare ett unikt röstsystem behöver föraren dessutom inte lämna hytten vid tillkoppling.

– När föraren backar mot släpet startar Driver Assist någon meter i förväg och sedan hjälper rösten till med att komma rätt i sidled genom att be föraren att backa höger eller vänster. Den guidar även chauffören så att släpet är i rätt höjd, säger Magnus Jacobsson.

Viktigt för svenska påbyggare

Även om VBG Driver Assist är en nyhet på Elmia Lastbil, passar systemet till redan existerande kopplingar från VBG och är särskilt anpassad för den nya generationens kopplingar med sensorer.

– Driver Assist sparar tid och ger samtidigt föraren trygghet att genomföra sitt jobb säkert, plus att det sänker eventuella reparationskostnader för åkeriägaren, säger Magnus Jacobsson.

Han berättar även att intresset för VBG Driver Assist har varit enormt på Elmia Lastbil och att systemet är en del i ett större tänk i samhället om att spara på resurser och kostnader. En omställning som samtidigt gör träffpunkter som Elmia Lastbil än viktigare.

VBG lanserar radarbaserat hjälpsystem på Elmia Lastbil

Magnus Jacobsson, försäljningschef för VBG i Sverige, visar det nya radarbaserade hjälpsystemet VBG Driver Assist.

– Det här är en jätteviktig mötesplats både för oss själva och för övriga företag inom Svensk påbyggnadsindustri för att kunna visa våra produkter och träffa kunder. Elmia Lastbil handlar om att bygga relationer och här möts man av ett myller av folk. Att kunna träffas så här på ett ställe är väldigt praktiskt samtidigt som det ger en möjlighet att utbyta idéer med andra.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>