Vilken elbil är bäst?
Hem TRANSPORT Vilken elbil är bäst?

Vilken elbil är bäst?

Publicerat av: Redaktionen

40 nya elbilar för provkörning på eCarExpo. Experten ger köptips

Hur ska en svensk bilköpare veta vilken elbil hen ska köpa när det stora beslutet är taget?

Inte bara nya bilmodeller utan även helt nya bilmärken introduceras i strid ström på marknaden. På elbilsmässan eCarExpo på Friends Arena den 29 april till 1 maj har elbilsspekulanter en unik möjlighet att provköra närmare 50 nya elbilsmodeller både utomhus och runt en unik inomhusbana. Fredrik Sandberg, chefredaktör för tidningen Elbilen i Sverige, ger här sina råd till spekulanter som vill hitta sin elbil på eCarExpo.

eCarExpo har sedan sin start för sex år sedan samlat de senaste elbilsmodellerna och laddningsnyheterna på en och samma arena. Men först i världen var mässan med att också låta besökarna provköra marknadens många bilmodeller direkt från mässans golv.

När mässan nu återkommer till Friends Arena i Stockholm 29/4-1/5 finns alla elbilsnyheterna på plats och omkring 40 av marknadens mest intressanta laddbara modeller kan provköras ute i trafiken och runt den 800 meter långa testbanan. Flera av dessa är helt nya för den svenska bilmarknaden.

Tre av de hetaste provkörningsnyheterna är Nissan Ariya, Kia EV6 GT och Mercedes EQE.

– Nissan Ariya har en räckvidd på upp till 500 km och ett helt nyutvecklat system för fyrhjulsdrift, e-4ORCE, som är kopplat till två elmotorer.

– Kia presenterar den upphottade GT-versionen av Årets Bil, Kia EV6, som med 800-volts laddningsteknik ökar snabbladdningshastigheten väsentligt. EV6 GT har 585 hk och gör 0-100 km/h på endast 3,5 sekunder.

– Mercedes kommer med EQE, en superintressant nyhet med rejäl räckvidd och i samma storleksklass som populära E-klass.

Men vid laddstationerna på provkörningsrampen, där InCharge/Vattenfall, Skellefteå Kraft, ChargeAmps och Wallbox sköter laddningen, står många andra nya spännande familjebilar också redo, såsom Hyundai Ionic 5, Renault Megane e-Tech och Skoda Enyaq iV. BMW öppnar dörrarna till de senaste elmodellerna iX och i4, Volkswagen visar sin nya ID.5, Audi sin senaste Q4 e-tron och Polestar är på plats med 2.

Är man nyfiken på de nya kinesiska bilmärkena och vad de kan prestera så finns de senaste modellerna på eCarExpo.

MG introducerar sin elkombimodell MG5 och uppdaterade suven MG ZS EV. Nya märket Aiways visar U5 Premium och lika nya Xpeng ställer upp med modellerna P5 och P7.

– Att jämföra körning av flera olika modeller runt samma bana är ett bra sätt att bilda sig en uppfattning om vilken elbil som kan passa ens behov och körstil, säger Fredrik Sandberg. Han är chefredaktör för tidningen Elbilen i Sverige och en av landets mest erfarna elbilstestare.

Vilken elbil är bäst?Men elbilsägandet är betydligt mer än så, det handlar även om kvalitet, räckvidd och hur snabbt, enkelt och ekonomiskt bilen kan laddas.  Elbilsexperten Fredrik Sandberg ger här sina bästa tips vad man ska tänka på när man går på eCarExpo för att hitta sin elbil.

  • Fundera över det egna behovet: kör man ofta långt, eller ska bilen fungera för pendling till och från jobbet? De flesta elbilar klarar i dag längre turer, men det kan bli många laddstopp om batteriet är litet, vilket är okej om man gör några få längre turer per år.
  • Tänk på att den angivna räckvidden ofta är under optimala förhållanden. På vintern drar bilen mer ström, kupén och batteriet behöver värme, snö och slask ger högre rullmotstånd. En luftvärmepump i bilen ger bättre räckvidd.
  • Om du är långkörare, titta på hur snabbt bilen laddar, man kan säga att det är en del av räckvidden.
  • Provkör flera bilar. Bara för att siffrorna är rätt på pappret innebär det inte att det känns rätt bakom ratten. Tekniska data avslöjar aldrig din körupplevelse. eCarExpo är ett utmärkt tillfälle att snabbt kunna jämföra bilar.

eCarExpo har sedan starten för sex år sedan etablerat sig som den ledande elbilsmässan i norra Europa, där högaktuella kunskapsseminarier och möjligheten att provköra marknadens senaste elbilsmodeller är hörnstenar vid sidan av de senaste bilnyheterna.

– eCarExpo är mötesplatsen för både konsumenter och elfordonsbranschen. Här kan man få svar på alla sina frågor inför elbilsköpet och hur man kan ladda mest ekonomiskt, säger Gunnar Dackevall, vd och grundare av eCarExpo.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>