Voi bidrar till en bättre stadsplanering med avancerad dataanalys i molnet
Hem NYHETER Voi bidrar till en bättre stadsplanering med avancerad dataanalys i molnet

Voi bidrar till en bättre stadsplanering med avancerad dataanalys i molnet

Publicerat av: Redaktionen

Det svenska elsparksföretaget Voi har valt en ny väg för att få fler personer att välja klimatneutrala transportmedel och bidra till en bättre stadsplanering.

Genom att samarbeta med Data Cloud-företaget Snowflake kan Voi samla all data centralt för avancerade analyser av t.ex. var elsparkscyklarna ska placeras och när de behöver underhåll.

Samtidigt kan Voi dela med sig av informationen till de städer man verkar i – utan att tumma på dataskydd och integritet.

– Vi har ett ambitiöst mål på Voi att alla stadstransporter ska vara klimatneutrala. Det innebär att vi förlitar oss på data från Snowflake för att analysera alla delar av vår verksamhet och bli ännu mer effektiva. Voi har varit koldioxidneutralt sedan januari 2020 och nu utökar vi samarbetet med städerna, säger Jonas Rundberg, VP Software & Data på Voi.

Enorma datamängder från varje elsparkcykel

Voi bidrar till en bättre stadsplanering med avancerad dataanalys i molnetVoi är i grunden ett teknikbolag och kan nu ta analysen av de enorma datamängder som skapas av elsparkcyklarna till en ny nivå. Varje elsparkscykel rapporterar sin plats, batterinivå och annan statusinformation varannan sekund. Voi hanterar också geospatial data i varje stad som bygger på var cyklarna kan parkeras och vilka hastighetsregler som gäller.

– Sedan dag ett har data varit helt avgörande för vår verksamhet. Vi måste ha en optimal placering av våra elskotrar för att möta kundernas behov och det finns hundratals faktorer att tänka på. Dataanalysen har redan lett till att Vois elskotrar har flest åkturer per dag i hela branschen, säger Fernando Brito, Business Intelligence Developer på Voi.

Snowflake samlar all geospatial positionsdata centralt i molnet. Samtidigt har Voi kunnat förbättra sin datastyrning med hjälp av Snowflakes Dynamic Data Masking för att skydda personligt identifierbar information.

– Snowflakes Data Cloud är en framtidssäker plattform som kommer att utvecklas med oss. Vi kan välja att arbeta över flera publika moln när vi vill och våra analytiker kan nu köra egna avancerade dataanalyser med väldigt hög prestanda, säger Fernando Brito.

Nästa steg – extern data från Snowflake Data Marketplace

Voi planerar att fortsätta utveckla medarbetarnas kunskaper inom dataanalys och lägger dessutom till extern data som finns tillgänglig via Snowflake Data Marketplace, t.ex. information om väder och gator.

Genom att ansluta sig till Snowflake Data Marketplace kan Voi ställa precisa frågor och få säker tillgång till extern data från andra leverantörer. När den sedan sammanfogas med Vois egen data på Snowflake Data Marketplace får de bättre datamodeller – och bättre resultat.

– Det finns oerhört många olika faktorer att ta hänsyn till inom transportområdet och ju bättre vi själva blir på datahantering, desto fler dimensioner kommer vi att kunna lägga till i vår analys. Med Snowflakes Data Cloud som bas har vi en spännande resa framför oss, säger Jonas Rundberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>