Auto Draft
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Zalando förenar konsumenter och branschen för att minska hållbarhetsklyftan mellan attityder och beteenden inom mode

Zalando förenar konsumenter och branschen för att minska hållbarhetsklyftan mellan attityder och beteenden inom mode

Publicerat av: Redaktionen

Idag lanserar Zalando rapporten It Takes Two, som innehåller insikter och rekommendationer om hur modeindustrin och konsumenter gemensamt kan minska klyftan mellan attityd och beteende inom hållbart mode.

Auto Draft

Zalando accelererar även sitt hållbarhetsarbete genom att utöka Pre-owned-kategorin till sju nya marknader, däribland Sverige.

Idag publicerar Zalando, Europas ledande onlineplattform för mode och livsstil, rapporten: ”It Takes Two: hur modeindustrin och konsumenter kan minska klyftan mellan attityd och beteende för hållbarhet inom mode.” Rapporten, som undersöker skillnader mellan attityder och beteenden, visar att många konsumenter har svårt att leva i linje med sina prioriteringar inom hållbarhet när de köper kläder. Nästan nio av tio, 86 procent av svenskarna säger sig i rapporten ha upplevt köpångest någon gång efter ett nytt köp. Samtidigt svarar varannan respondent i Sverige att de vill att varumärken ska erbjuda ett second hand-alternativ för att hjälpa dem att agera mer hållbart. Rapporten ger även rekommendationer om hur man kan minska klyftan gemensamt.

Zalando lanserar en ny upplevelse på plattformen där kunder kan söka efter hållbart mode genom utvalda märkningar. Zalando fortsätter dessutom att investera i sin second hand-avdelning, Pre-owned, där kunder på sju nya marknader nu kan byta in och köpa second hand-mode. Endast två av fem, 39 procent, svarande i Sverige associerar att handla second hand med hållbarhet, något som Zalando nu önskar ändra på med hjälp av Pre-owned-kategorin.

Rapporten, som är baserad på konsumentundersökningar som utförts i Sverige, Frankrike, Italien, Storbritannien och Tyskland, visar att modeindustrin behöver göra hållbara val mer attraktiva, realistiska och tillgängliga. Konsumenterna däremot måste börja prioritera hållbarhet inom mode lika mycket som de prioriterar hållbarhet i andra delar av sina liv.

Tanken är att 25 procent av vår bruttoförsäljning ska komma från mer hållbara produkter innan 2023. Under coronakrisen har det blivit viktigare än någonsin att handla hållbart för våra kunder. Men när vi frågade vad de känner angående hållbart mode så var den starkaste känslan ’skuld’ och den svagaste var ’roligt’. Om vi som bransch är seriösa när det gäller hållbarhet så måste vi fixa den här dissonansen nu, om vi ska kunna bygga en starkare framtid för mode, säger David Schneider, co-CEO på Zalando.

It Takes Two-rapporten ger tio rekommendationer för hur modeföretag kan hjälpa till att minska klyftan. Den lyfter även ut tre viktiga prioriteringar som behöver påskyndas. För det första behöver modebranschen öka förtroendet genom att använda enkel och lättförståelig kommunikation. För det andra behöver industrin motivera till beteendeförändringar. Avslutningsvis behöver branschen växla upp för att bygga en cirkulär modeindustri, och där erbjuda lösningar för hur detta ska gå till.

– Våra kunder säger att de bryr sig väldigt mycket om hållbarhet, men att de har svårt att hålla fast vid sina värderingar när de går in i en butik eller handlar online. Vår roll som modeplattform är att göra det lättare för våra kunder, varumärken och för oss själva att göra mer hållbara val. Vi ska inspirera till samarbeten och långvariga förändringar och det är därför som vi har tagit fram den här rapporten som vi alla; Zalando, modeindustrin och kunder, kan lära oss något av. Rapporten har fått oss att inse att om vi verkligen vill minska klyftan mellan attityd och beteende för hållbarhet inom mode, så måste vi samarbeta. Vi, modeindustrin och kunderna behöver jobba tillsammans, säger Kate Heiny, hållbarhetschef på Zalando.

Zalando har redan implementerat en av rapportens rekommendationer: ”Prata om hållbarhet med ett språk som alla förstår.” Rekommendationen är baserad på insikten att varannan konsument inte förstår vad hållbarhet betyder i modesammanhang. Därför har företaget utvecklat en ny typ av shoppingupplevelse där kunder kan söka utifrån värderingar som de bryr sig om. Det går att välja mellan djurens välfärd, återanvända material, socialt ansvar, vattenbesparande, minskade utsläpp samt mode med längre livstid.

Förutom rekommendationer för modeindustrin så innehåller rapporten även förslag på hur kunder kan göra bättre, mer hållbara val när det gäller mode. Rapporten spår även att kunder kommer att lägga allt mer fokus på cirkularitet i framtiden, med ämnen som återvinning, återbruk, återförsäljning, reparation och uthyrning. Genom lanseringen av Pre-owned-kategorin på sju nya marknader: Sverige, Danmark, Finland, Irland, Italien, Tjeckien och Österrike, kan kunder nu snabbt och enkelt byta in och köpa second hand-mode direkt på hemsidan på samma smidiga sätt när det gäller frakt, betalning och returer som för vanliga köp på Zalandos plattform. Pre-owned finns tillgängligt som kategori i Sverige från och med den 22 april.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>