Auto Draft
Hem NYHETER AI-teknik ska upptäcka kostsamma skador på skog

AI-teknik ska upptäcka kostsamma skador på skog

Publicerat av: Redaktionen

Skador på skog, orsakade av insekter och svampsjukdomar, är ett problem som medför stora förluster för skogsägarna.

Auto Draft

Bara granbarkborren har kostat svensk skogsindustri cirka 7,5 miljarder kr sedan 2018.

Microsofts globala initiativ ”AI for Earth” tilldelar nu medel till Combitech som stöd till deras arbete med Skogsstyrelsen. Syftet med satsningen är att vidareutveckla en AI-lösning för att upptäcka skadeangrepp tidigt och göra tekniken tillgänglig för andra verksamheter.

”Skogsstyrelsens projekt ligger i framkant och är ett utmärkt exempel på hur AI kan bidra till att göra vår miljö bättre. Jag hoppas att andra verksamheter kan inspireras och lära av arbetet”, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft Sverige.

Skogsstyrelsen har sedan 2020 arbetat med att ta fram arbetsmetoden och modeller som med artificiell intelligens (AI) identifierar skadade träd i skogsmiljöer. Idag är det Skogsstyrelsens skadeexperter eller anlitad personal som kartlägger träden och statusen till fots, vilket är resurs- och tidskrävande. Det fodrar stor kunskap och många skogsmiljöer är svåra att röra sig i.

”Lösningen kommer att underlätta vårt arbete och göra oss effektivare. Vi kommer att kunna täcka större skogsytor genom att flyga med drönare och samla in data jämfört med till fots. Modellerna kommer förhoppningsvis ha lika bra eller bättre träffsäkerhet än fältarbete till fots”, säger Alice Högström, projektledare på Skogsstyrelsen.

Datan som drönarna samlar in bearbetas i den lösning som byggts, där neuronnät tränats i att förstå och tolka bilder genom den kunskap som Skogsstyrelsens skadeexperter bidragit med. Förenklat så används datorseende för att bearbeta och kategorisera innehåll.

”Granbarkborren är snabb men snart är vi det också. Projektet är ett exempel på praktisk tillämpning av AI där vi kan hjälpa till att lösa ett stort och kostsamt problem. Maskininlärning och molnlösningar är områden vi arbetar med, likaså kan vi dra nytta av vår långa erfarenhet av bildanalys från försvarsindustrin”, säger Johan Gunnarsson, teknikchef på Combitech.

Inspirera till att använda AI

Stödet från Microsofts initiativ kommer att användas för att fortsätta bygga den process kring AI som gör att kunskapen ligger i lösningen och inte är beroende av medarbetares specialistkompetens. Tanken är att arbetssättet ska kunna användas under lång tid och vara ett konkret stöd i verksamheten. Vidare att tekniken ska kunna vara tillämpbar på olika användningsområden inom Skogsstyrelsen och kunna spridas till andra organisationer och verksamheter utanför myndigheten.

”Vi håller på att utveckla en infrastruktur för hur vi kan använda AI och hantera stora mängder data. Det är en metodik som vi kan tillämpa på flera problem, likaså går den att skala upp. Vi vill gärna inspirera och dela vår kunskap”, säger Halil Radogoshi, senior rådgivare på Skogsstyrelsen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>