Återvunna flygplan, direktflyg och träbestick: Hållbarhet i stort och smått i fokus för Finnair
Hem TRANSPORT Återvunna flygplan, direktflyg och träbestick: Hållbarhet i stort och smått i fokus för Finnair flygbolag

Återvunna flygplan, direktflyg och träbestick: Hållbarhet i stort och smått i fokus för Finnair flygbolag

Publicerat av: Redaktionen

För Finnair handlar hållbarhet om allt från vilken mat som serveras ombord till att återvinna allt som är möjligt att ta om hand.

Målet är att vara helt koldioxidneutrala år 2045.

Nyligen bevisade Finnair dessutom att hela flygplan kan återvinnas – 99,2 procent av en uttjänt Airbus A319 kunde tas om hand.

 För Finnair är hållbarhet en grundpelare i verksamheten. Att sträva efter hållbarhet är integrerat i hela organisationen – från inköp av flygplan och bränsle till val av meny ombord och återvinning. Allt för att arbeta mot målet att bli koldioxidneutralt till 2045. Ett delmål är redan 2025 då Finnair ska ha halverat nettoutsläppen från nivån 2019.

Återvinning och cirkulärt tänkande gäller för varje del i verksamheten. En stor milstolpe i detta arbete nåddes tidigare i år då Finnair kunde återvinna det första kommersiella passagerarflygplanet någonsin i Finland.

– En av våra ledstjärnor i hållbarhetsarbetet är FN:s 17 hållbarhetsmål. Just nu fokuserar vi exempelvis på att förbättra infrastruktur och återvinning. Därför är det riktigt roligt att vi lyckades återvinna i princip ett helt flygplan, säger Robert Lönnblad, Skandinavienchef på Finnair.

Återvunna flygplan, direktflyg och träbestick: Hållbarhet i stort och smått i fokus för FinnairArbetet med det 21 år gamla flygplanet, en Airbus A319, har genererat nya insikter och förståelse för hur Finnair i framtiden kan arbeta med återvinning.

Arbete för ett mer hållbart resande gäller naturligtvis även inköp av nya flygplan och hur man planerar rutter på bästa sätt. Nyligen har Finnair utökat sina direktflyg från Arlanda med ett av världens absolut mest bränslesnåla flygplan, A350. Att undvika mellanlandningar på långdistansflygningar ger stora besparingar av bränsle och naturligtvis även förkortad restid och ett mer bekvämt resande.

Även i de små detaljerna kan man som passagerare ombord se bevis på Finnairs genomgripande hållbarhetstänk. På direktresorna från Arlanda erbjuds exempelvis flera vegetariska alternativ, och besticken är av trä.

Samtliga direktflyg kan bokas på www.finnair.se. Flygschema vinter 2021/2022

 Bangkok

Från och med 22 oktober går direktflyg från Arlanda till Bangkok fem gånger i veckan på måndagar, tisdagar, torsdagar, fredagar och söndagar. Den 28 november kommer Finnair att ha dagliga avgångar dvs frekvensen på antal flygningar ökar till sju per vecka. Detta gäller till och med 22 april 2022, med sista flyget från Bangkok 23 april.

Phuket

Från och med 24 oktober går direktflyg från Arlanda till Phuket på söndagar. Den 4 november läggs en torsdagsavgång till och från 30 december även en tredje tisdagsavgång. Detta gäller till och med 21 april 2022, med sista flyget från Phuket 22 april.

Miami

Från och med 23 oktober går direktflyg från Arlanda till Miami på onsdagar och lördagar. Den 29 november ökar frekvensen på antal flygningar till även måndagar och fredagar dvs fyra avgångar per vecka. Detta gäller till och med 22 april 2022, med sista flyget från Miami 22 april.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>