Bara 20 procent av svenska storföretag är medvetna om att deras it-användning påverkar klimatet, jämfört med dubbelt så många bland internationella storföretag (43%).
Hem IT Bara 20 procent av svenska storföretag är medvetna om att deras it-användning påverkar klimatet, jämfört med dubbelt så många bland internationella storföretag (43%).

Bara 20 procent av svenska storföretag är medvetna om att deras it-användning påverkar klimatet, jämfört med dubbelt så många bland internationella storföretag (43%).

Publicerat av: Redaktionen

Rapporten visar också att endast 13 procent av de svenska företagen har en hållbarhetsplan med definierade mål och bara en fjärdedel (26%) redovisar sin it-användnings miljöpåverkan. 

  • Jag och många med mig är säkert överraskade av att Sverige har den lägsta medvetenheten jämfört med de andra deltagande länderna i undersökningen, säger Susanne Siberg, ansvarig för digital acceleration på Capgemini Invent i Sverige. Vår självbild som ledande inom miljöområdet stämmer inte när det kommer till it-användningens miljöpåverkan.
  • Visserligen är största delen av elen som produceras i Sverige förnyelsebar, men det betyder inte att vi kan slösa med den, påpekar Susanne Siberg. Svenska företag som i andra sammanhang jagar hållbarhet har uppenbarligen en blind fläck inom it-området.

Rapporten visar också att Sverige tillhör de länder som producerar mest elektroniskt avfall.

Så här medvetna är företagen om hur deras it-användning påverkar miljön

(dessa siffror finns inte med i rapporten, men om du är intresserad så kan jag skicka över samtlig statistik)

Indien 60 %
Nederländerna 51 %

Frankrike 49%

Tyskland 49%

Italien 48%

Singapore 48%

Norge 45 %

Spanien 43%

Brasilien 42 %

Storbritannien 40%

USA 39%

Kina 36 %

Australien 35 %

Sverige 20 %

Länderna som producerade mest elektroniskt avfall 2019

1.Norge 26 kg/person

2.Storbritannien 23,9 kg/person

3.Nederländerna 21,6 kg/person

4.Australien 21,7 kg/person

5.USA 21 kg/person

6.Frankrike 21 kg/person

7.Sverige 20,1 kg /person

8.Tyskland 19,4 kr/person

9.Spanien 19 kg/person

10.Singapore 19,9 kg/person

11.Brasilien 10,2 kg/person

12.Kina 7,2 kg/person

13.Indien 2,4 kg/person

Undersökningen som rapporten delvis bygger på genomfördes december 2020 – januari 2021 med 1000 storföretag, vars omsättning överstiger en miljard dollar i 14 länder: Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Italien, Kina, Nederländerna, Norge, Singapore, Spanien, Sverige, UK och USA. Av dessa var 69 företag svenska.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>