Ny rapport: Så har företagens IT-prioriteringar förändrats under pandemin
Hem IT Så har företagens IT-prioriteringar förändrats under pandemin

Så har företagens IT-prioriteringar förändrats under pandemin

Publicerat av: Redaktionen

Distansarbetet är här för att stanna, även när det är säkert att gå tillbaka till den fysiska arbetsplatsen utan begränsningar.

Ny rapport: Så har företagens IT-prioriteringar förändrats under pandemin

En ny rapport från Cisco visar att en stor majoritet av svenska beslutsfattare planerar för morgondagens arbetsplats, redan idag.

I rapporten Accelerating Digital Agility 2021 har Cisco kartlagt nuläget, prioriteringarna och synen på framtiden bland IT-chefer. Undersökningen bygger på svar från fler än 23 000 beslutsfattare inom IT-sektorn i 34 länder, däribland Sverige.

Undersökningen visar att Sverige, liksom resten av världen, nu rustar för en post-pandemisk framtid där arbetslivet fortsatt ska kunna utföras på distans, lika väl som på ett fysiskt kontor. 84 procent av respondenterna ser det som viktigt, eller mycket viktigt, att ge sina medarbetare bättre förutsättningar för distansarbete, med smidig tillgång till applikationer, och samarbetsverktyg av hög kvalitet.

”Även den dag när vi kan återgå till ett normalt vardagsliv kommer arbetslivet att förändras. Att arbeta på distans för att man inte har något val kan vara en plåga för många, men att arbeta på distans för att man kan och för att ens arbetsgivare ser de positiva effekterna av att möjliggöra flexibelt arbete, kommer att vara attraktivt. Det bidrar till en mer effektiv vardag och bättre balans mellan arbete och fritid, och dessutom ett mer robust skydd mot störningar i verksamheten. Det är därför inte förvånande att se att svenska beslutsfattare prioriterar de här frågorna högt under 2021”, säger Per Samuelsson, Sverigechef på Cisco.

Säkerhet pekas ut som en av de största utmaningarna för den hybrida arbetsplatsen, och det är också något de svenska respondenterna skriver under på. 87 procent anser det viktigt eller mycket viktigt att prioritera skyddet av arbetsverktyg vid distansarbete.

”Utvecklingen har gått åt det här hållet ett antal år men har accelererats av pandemin. Vi upplever idag att det finns en stor förståelse för att många behöver tänka om sin cybersäkerhetsstrategi i grunden och anpassa sin infrastruktur för att kunna erbjuda ett lika starkt skydd i medarbetarnas hem som bakom kontorets väggar. När man inte har en digital mur och vallgrav att skydda sig med, blir behovet av en säkerhetsstrategi som bygger på Zero Trust, nolltillit, där varje enhet måste kunna verifieras. Samtidigt måste ett sådant skydd inte förhindra eller försvåra arbetslivet för den enskilde medarbetaren, utan fungera så smidigt att man inte märker av det i vardagen”, säger Henrik Bergqvist, säkerhetsexpert på Cisco Sverige.

94 procent av de svenska beslutsfattarna anser att motståndskraft och agilitet kommer att vara en sammanlänkad fråga i framtiden. För att bygga motståndskraften och möjliggöra effektivt hybridarbete är molnet en nyckelfaktor – nära hälften, 47 procent, planerar att utöka användningen av tjänstebaserade mjukvaruplattformar (SaaS). Över hälften av dessa investeringar är planerade att göras under de närmaste tolv månaderna. Fler än 15 procent av respondenterna beräknar att lägga minst 50 procent av IT-investeringarna på SaaS-tjänster under de närmaste två åren.

44 procent kommer att fokusera på att bygga om och molnanpassa applikationer, och 39 procent investera i virtuella arbetsstationer för att underlätta distansarbete, och även här uppger fler än hälften att denna förnyelse kommer att påbörjas under det kommande året. Även här räknar cirka 15 procent att dessa områden kommer att stå för minst hälften av alla IT-investeringar fram till år 2023.

87 procent av de svenska respondenterna anser att det är viktigt eller mycket viktigt att kunna förutse och hantera kostnader med molnbaserade tjänster och flexibla prismodeller.

De påfrestningar som många har upplevt det senaste året påverkar också investeringsviljan. 44 procent av de svenska beslutsfattarna uppger att de kommer att de gör prioriteringar för att främja medarbetarnas psykiska hälsa, lika stor andel som prioriterar miljö- och hållbarhetsfrågor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>