BMW Group investerar i ny utsläppsfri stålproduktion
Hem NYHETER BMW Group investerar i ny utsläppsfri stålproduktion

BMW Group investerar i ny utsläppsfri stålproduktion

Publicerat av: Redaktionen

BMW Group investerar i Boston Metal – startupbolaget som står bakom en ny innovativ metod för utsläppsfri stålproduktion.

BMW Group investerar i ny utsläppsfri stålproduktion

Investeringen är en del i det långsiktiga hållbarhetsarbete som syftar till att drastiskt minska koldioxidutsläppen i leverantörsnätverket.

Nu satsar fordonstillverkaren på cirkulär ekonomi och att minska sina koldioxidutsläpp med två miljoner ton fram till 2030.

BMW Group genomför en systematisk implementering av sina hållbarhetsmål och kan idag meddela ytterligare en etapp för att minska sina koldioxidutsläpp i leverantörskedjan. Genom sin riskkapitalfond BMW i Venture investerar nu fordonstillverkaren i det amerikanska startupbolaget Boston Metal, som står bakom en ny innovativ teknik för utsläppsfri stålproduktion. Under de kommande åren kommer startupbolaget vidareutveckla sin metod i industriell skala.

–  Vi arbetar systematiskt med att ständigt se över vilka råmaterial i vårt leverantörsnätverk som släpper ut mest koldioxid. Stål är ett av dessa, men är bärande i tillverkningen av bilar. Vi har därför satt upp mål för att kontinuerligt minska våra utsläpp i försörjningskedjan av stål. År 2030 bör koldioxidutsläppen vara cirka två miljoner ton lägre än dagens siffra, säger Dr Andreas Wendt, styrelseledamot i BMW AG med ansvar för inköp och leverantörsnätverk.

Med sina mångsidiga egenskaper är stål är ett av de viktigaste materialen i biltillverkningen och varje år bearbetas mer än en halv miljon ton stål i BMW Groups pressanläggningar i Europa. Trots den hårda satsningen på elektrisk mobilitet så kommer stål förbli ett viktigt material för bilkarosser och många andra komponenter för framtida bilgenerationer.

Elektroner istället för kol i stålproduktionen

Den konventionella stålproduktionen genom masugnar genererar koldioxid. Boston Metal använder sig istället av el i sin innovativa teknik, som med hjälp av en elektrolycell producerar tackjärn, som senare bearbetas till stål. Om förnybara energikällor används i processen blir stålproduktionen koldioxidfri.

Att investera i ny teknik är ett av många steg som BMW Group tar för att nå sina ambitiösa mål för leverantörskedjan inom ståltillverkningen. Till exempel är koldioxidmål inom produktion ett viktigt kriterium i kontrakten med partners.

– Det är viktigt för oss att våra partners är fast beslutna om att vidta hållbara åtgärder och använda produktionsteknologi som medför låga koldioxidutsläpp. Användningen av grön energi har också stor inverkan. Vi arbetar redan med leverantörer som endast använder grön energi för det stål de producerar åt oss, säger Andreas Wendt.

Cirkulär ekonomi och ökad användning av återvunnet stål

Till 2030 har BMW Group satt målet att öka andelen återvunnet råmaterial ytterligare genom att återanvända och återanvända så mycket som möjligt, om och om igen, i en cirkulär ekonomi. Allt stålavfall som produceras vid pressanläggningarna – till exempel när dörrar stansas ut – återanvänds antingen genom en direkt materialcykel eller skickas tillbaka till stålproducenten för att bearbetas till nytt stål. Användningen av sekundärt material minskar koldioxidutsläppen väsentligt jämfört med primärt material, sparar naturresurser och minskar mängden energi som behövs för produktionen.

Engagemang för miljömässiga och sociala standarder i värdekedjan

Som en del av sitt engagemang i ResponsibleSteel deltog BMW Group aktivt i utvecklingen av en hållbarhetsstandard som täcker miljö- och sociala standarder i hela värdekedjan, med start redan i gruvan. Hållbarhetsstandarden för produktionsanläggningar i stålindustrin publicerades 2019 som en del av en process med flertalet intressenter och utgör nu grunden för certifiering.

Not-for-profit ResponsibleSteel är stålindustrins första globala standard- och certifieringsinitiativ för flera intressenter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>