CheckWatt virtuellt kraftverk Currently agerade vid kraftig störning i elnätet
Hem ENERGI CheckWatt virtuellt kraftverk Currently agerade vid kraftig störningar i elnätet

CheckWatt virtuellt kraftverk Currently agerade vid kraftig störningar i elnätet

Publicerat av: Redaktionen

Tisdag förra veckan klockan 15:50 tvingades kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 (O3) stoppa elproduktionen på grund ett fel i turbin-anläggningen.

Batterier och andra resurser runt om i Sverige som bland annat CheckWatt styr aktiverade då så kallade stödtjänster som stöttar elnätet vid denna typ av störningar.

Oroande för elsystemet givetvis men intressant för aggregatorn CheckWatt att se hur de resurser i virtuella kraftverket Currently som levererar stödtjänst ‘FCR-D upp’ agerade. I grafik ovan syns hur driftläge för ‘FCR-D upp’ orsakar minimalt med slitage på ett batteri. Denna större störning påverkar knappt batteriets laddstatus (State-of-Charge, SoC) eftersom aktivering varar kort tid. Den här resursen i bilden är även kvalificerad för snabb frekvensreglering (FFR), och en viss volym FFR hade avropats av SvK den aktuella timmen. Dock till ett pris som var lägre en den timmens pris på FCR-D. Därför prioriterade Energy Management System (EMS) från CheckWatt att utföra FCR-D, det som just då skapade bäst ekonomisk avkastning för ägaren. Det är essentiellt att vi har lagar och regler så att rätt prissignaler når fram till de resurser som styrs av marknaden för effektiv drift av elsystemet.

Den här incidenten var kan ses som ett framgångsrikt test av N-1-kriteriet: “Kraftsystemet ska klara att hantera att en komponent faller bort och ha förmågan att anpassa sig till den nya driftsituationen och samtidigt upprätthålla områdets leveranssäkerhet.”. Anledningen till att FFR infördes för drygt två år sedan var just att skapa förutsättningar för att hantera de inledningsvis snabba och djupa frekvensförändringar som kan uppstå vid fel i det nordiska kraftsystemet vid en låg nivå av rotationsenergi i systemet.
Eftersom O3 på 1450 MW är en av de större generatorerna i det nordiska synkron-området, ofta dimensionerande för N-1-kriteriet, så blev det en markant påverkan på elnätsfrekvensen. Elproduktionen är generellt är låg på sommaren, totalt ca 38 GW inom synkron-området vid tillfället, och därför blir N-1 en viktigare faktor att ta hänsyn till. Att endast lite FFR handlats upp vid tidpunkten, ca 23,3 MW utav maximalt tillgängliga ca 120 MW, var sannolikt att vindkraft som generellt sett är asynkron och därmed inte bidrar med rotationsenergi utgjorde en relativt liten andel av elproduktionen just då. Detta visste man flera dagar i förväg tack vare bland annat väderprognoser som ligger till grund för avrop av FFR.
De kraftslag som byggs ut mest i Sverige idag och inom översiktlig framtid, solkraft och vindkraft, bidrar inte med rotationsenergi till systemet. Men eftersom solkraft i allt större utsträckning kombineras med batterier, och vindkraft med vätgas-elektrolysörer och/eller batterier, så kan de stötta systemet bättre än äldre/omodernare typer av kraftslag. Stoppet i O3-reaktorn varade i ca 36 timmar. Därefter kan endast trappas effekten upp upp successivt. I skrivande stund fredag lite efter lunchtid så levereras ca 1100 MW och full effekt om ca ett dygn. Samma reaktor har fått stoppas flera gånger tidigare av orsaker som: av maneter vid kylvattenintaget (!), högt tryck i värmeväxlare och läckande reglerventiler. Framtidens elsystem som kommer innehålla stor volym intermittent och väderberoende generering från solkraft och vindkraft med mycket låg löpande produktionskostnad, samt flexibla resurser som stationära batterilager, vätgas-elektrolysörer/-bränsleceller, elbilar på laddning kommer innebära en nivå av resurseffektivitet och driftsäkerhet som vi har svårt att föreställa oss idag.
CheckWatt AB

CheckWatt virtuellt kraftverk Currently agerade vid kraftig störning i elnätetCheckWatt möjliggör ett 100% förnybart energisystem genom mätning, analys, visualisering och styrning. Med kontor i Stockholm och Göteborg servar Checkwatt mer än 5000 abonnenter i Sverige med IT-tjänster för energilagring och förnybar elproduktion. Försäljning sker huvudsakligen mot fastighetsbolag samt via partnerskap med energikonsulter och installatörer.

CheckWatts tjänster levereras med en eller flera komponenter:

  • Currently – Virtuellt kraftverk byggt utav aggregerade resurser med CheckWatt EMS som stöttar elnätets frekvens och avlastar flaskhalsar i lokalnät.
  • IMD – Individuell mätning och debitering för el, vatten och elbilsladdning med unik integration till solkraftanläggningar och energilager.
  • EnergyInBalance – Plattform med driftövervakning och visualisering för resurser med CheckWatt EMS och IMD-system. Utförs även som white label produkt till samarbetspartners.

CheckWatt är aktiv medlem i Svensk Solenergi, Power Circle, 100% Förnybart och Energieffektiviseringsföretagen (EEF).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>