Cisco sätter nya klimatmål
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Cisco sätter nya klimatmål

Cisco sätter nya klimatmål

Publicerat av: Redaktionen

Nätverksjätten Cisco har presenterat företagets hållbarhetsstrategi för de kommande åren.

Inom fyra år ska Ciscos egen verksamhet vara helt koldioxidneutral – men det är nästa steg som verkligen gör skillnad.

I Ciscos senaste klimatrapport konstaterade företaget att man låg långt framme med hållbarhetsarbete – bland annat hade man minskat sina koldioxidutsläpp med 55 procent jämfört med föregående år, och 83 procent av koncernens elförbrukning bestod av förnybar energi. Man har långtgående planer på att leda den globala utvecklingen mot hybridarbete, och föregå som ett exempel för hur framtidens arbetsplatser och arbetsplatskultur ska utformas.

”Vi står för hållbar digitalisering, och med de uppdaterade klimatmålen sätter vi de värden det står för i ett tydligare sammanhang. Vi har redan kommit långt med arbetet och det förenklas av att vi redan innan pandemin hade en stark tradition av hybridarbete och prioriterat resfria möten, samtidigt som vi investerat i förnybar energi. Men för att den allt snabbare digitaliseringen ska kunna genomföras på ett verkligt hållbart sätt finns det fler faktorer att ta hänsyn till”, säger Per Samuelsson, Sverigechef på Cisco.

Det första delmålet är att Cisco under 2025 ska uppnått klimatneutralitet för företagets egna utsläpp från tillverkningsprocesser och elförbrukning. Men att nå det målet är bara början. Den överlägset största delen av IT-branschens miljöpåverkan handlar om vad som händer med produkterna efter att de lämnat tillverkaren och återförsäljaren.

Den amerikanska miljövårdsmyndigheten FDA definierar Scope 3-utsläpp som ”indirekta utsläpp från företagets värdekedja”, hit hör dels transporter och resor – men framför allt kundernas elförbrukning. Cisco beräknar att mer än 90 procent av företagets totala klimatpåverkan kommer från detta – och här sätter man nu upp målet att vara klimatneutrala senast år 2040 och längs vägen hjälpa hundratusentals kunder världen över att nå sina egna mål.

Cisco sätter nya klimatmål”Att själva vara klimatneutrala är den relativt enkla biten. Det mer komplexa, men också det som gör störst skillnad, är att leverantören tar ett helhetsansvar för sina produkter över hela livscykeln, och därför är det bästa vi kan göra för klimatet att hjälpa våra kunder minska sitt eget klimatavtryck genom våra produkter och tjänster.  Den stora delen av det arbetet är förstås att tillverka produkter som, generation för generation och förbättring för förbättring, blir mer energieffektiva, tar mindre plats och är mer framtidssäkra.”, säger Per Samuelsson.

Här har Cisco i sin senaste generation servrar och datacenterprodukter kommit en god bit på vägen. När Europas största telekomkoncern Deutsche Telekom bytte ut sin servergeneration till Cisco 8000 med den nya Silicon One-arkitekturen som är designad för att optimera effektivitet, prestanda och ytbehov, uppnådde man kraftfulla förbättringar. Elförbrukningen minskade med upp till 92 procent vid samma prestanda. Sedan 2018 är man också medgrundare och akiv medlem av Capital Equipment Pledge, ett gemensamt tech-initiativ där tillverkare arbetar för att ställa om till kretsloppsdesign, för att minimera användningen av farliga ämnen och icke återvinningsbart skräp.

”Teknologi kommer att vara oerhört viktig för att världen ska kunna uppnå de klimatmål som satts upp för att bromsa den globala uppvärmningen, men då måste också tekniken sträva efter att vara hållbar. Där måste vi leverantörer gemensamt ta ett ansvar och fortsätta flytta fram gränserna – och vi välkomnar att det också blir ett allt tydligare krav från kunder, inte minst här i Sverige”, säger Per Samuelsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>