Coronaviruset – reserisk och tjänstereseförsäkring
Hem NYHETER Coronaviruset – reserisk och tjänstereseförsäkring

Coronaviruset – reserisk och tjänstereseförsäkring

Publicerat av: Redaktionen

Utbrottet av Coronaviruset i Kina och dess spridning över världen har dominerat nyheterna den senaste veckan.

Utbrottet väcker många frågor om vart det är säkert att resa.

Här är några länkar som kan hjälpa dig att följa utvecklingen och bedöma risker under och innan en resa:

https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/kina/
https://www.who.int/westernpacific/emergencies/novel-coronavirus
https://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/alert/novel-coronavirus-china

Nedan finner du också allmän information om hur en tjänstereseförsäkring kan ersätta vid olika skadehändelser, observera dock att olika produkter och avtal kan ha olika ersättning och villkor.

Om du har bokat en tjänsteresa kan en avbeställningsförsäkring med allrisk-skydd ersätta avbokningskostnader som inte ersätts av t.ex. flygbolaget. Det krävs oftast ett myndighetsbeslut och om ett sådant gäller för ett specifikt område är det endast resor dit som omfattas, per idag t.ex. endast avbokningar till Hunei-provinsen och inte hela Kina.

Om du befinner dig i ett drabbat område bör försäkringens assistansbolag kontaktas vid misstänkt smitta, de ger hjälp, råd och anvisning om lämpligt sjukhus. Tjänstereseförsäkringarna ersätter sjukvårds-, medicin- och resekostnader i upp till ett år, även för denna typ av smitta.
Även merkostnader för förlängd vistelse vid t.ex. karantän (kost, logi, resor) kan ersättas, liksom evakueringskostnader. Ofta är det myndighets beslut och avrådan som avgör.

Coronaviruset – reserisk och tjänstereseförsäkring

Resa till ett drabbat område
Vid bedömning av risker med resan, kontrollera även hur försäkringen gäller. Om man reser ut efter det att myndighet eller försäkringsbolag utfärdat avrådan för resor till ett område gäller troligen inte försäkringen, inte heller om man underlåter att följa myndighets anvisning om snabbast möjliga utresa från området.

Kontakta ditt försäkrings- eller assistansbolag om du är osäker på om försäkringen gäller, eller för att få förhandsgodkännande av kostnader.

Till dig som har Willis Towers Watsons produkt Insurance Pool (WIP)
Europeiska ERV är försäkringsgivare för Willis Towers Watsons omfattande tjänsteprodukt Insurance Pool. ERV gör egna riskbedömningar och deras beslut kan följas på:

https://www.erv.se/privat/blogg/om-coronaviruset-2019-ncov/
https://www.erv.se/foretag/service-och-tjanster/riskomraden/

Om du har Willis Towers Watsons produkt Insurance Pool (WIP) och har frågor om ditt skydd kan du mejla till: WIP@willistowerswatson.com

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>