DAF LF Electric på väg mot utsläppsfria stadstransporter
Hem TRANSPORT DAF LF Electric på väg mot utsläppsfria stadstransporter

DAF LF Electric på väg mot utsläppsfria stadstransporter

Publicerat av: Redaktionen
DAF LF Electric på väg mot utsläppsfria stadstransporter

DAF Trucks lanserar LF Electric, en elektrisk transportlastbil för stadstrafik med räckvidd på upp till 280 kilometer utan utsläpp.

DAF Trucks lanserar LF Electric, en 19 tons helt elektrisk transportlastbil för stadskörning. Det toppmoderna fordonet har en räckvidd på upp till 280 kilometer.

DAF är ledande inom elektriska drivlinor för kommersiella fordon. DAF var den första europeiska lastbilstillverkaren som kommersialiserade ett helt elektriskt dragbilschassi: CF Electric (bruttovikt upp till 37 ton), främst för matvaruleveranser och transporter mellan städer. Nyligen utökade DAF sitt elektriska utbud med det elektriska 6×2-lastbilschassit av CF Electric med styrd bakaxel (utformning med bruttovikt på upp till 29 ton), som är idealiskt för exempelvis sophämtning med nollutsläpp.
CF Electric-lastbilarna har redan kört flera hundratusentals kilometer för stora företagskunder och utvecklat DAF:s erfarenhet av teknik för elektriska drivlinor. Den nya LF Electric är DAF:s senaste produkt med en helt elektrisk drivlina.

Vanliga rutter
LF Electrics e-motor ger 250 kW nominell effekt (toppeffekt på 370 kW) och ett nominellt vridmoment på 1 200 Nm (största moment på 3 700 Nm). Effekten kommer från ett batteri av litiumjärnfosfat (LFP) med en bruttoenergimängd på 282 kWh (effektiv kapacitet: 254 kWh). Detta ger LF Electric en räckvidd på inte mindre än 280 ultratysta och utsläppsfria kilometer, mer än tillräckligt för speditörer verksamma i stadsmiljöer.

Den senaste generationens batterier
DAF använder så kallade LFP-batterier (litiumjärnfosfat) i alla helt elektriska fordon. Dessa batterier är av den allra senaste generationen och innehåller inte kobolt eller magnesium av hållbarhetsskäl. Dessutom är de bättre förpackade – vilket ger högre energidensitet per liter – och batteriets kemi garanterar högsta värmesäkerhet. LFP-batterierna levereras med en garanti på sex år, vilket tydligt visar DAF:s förtroende för dem vad gäller prestanda, tillförlitlighet och livslängd.

Långsam och snabb laddning
En särskild egenskap hos den nya DAF LF Electric är det kombinerade laddningssystemet. Det gör att lastbilen kan laddas via det vanliga elnätet, vilket är perfekt när lastbilen återvänder till uppställningsplatsen i slutet av dagen. Med långsam laddning (400 V AC, 22 kW, 3-fas) kan batteriet laddas från 20 % till 80 % på 6,5 timme. En full laddning (0 % till 100 %) tar upp till 12 timmar. Med särskild utrustning tar snabbladdning av batterierna (650 V DC, 150 kW) bara 60 minuter från 20 % till 80 % och 2 timmar för full laddning.

Elektriskt kraftuttag finns
Som tillval finns den nya DAF LF Electric med ett 400 V elektriskt kraftuttag för att driva extrautrustning, t.ex. en elektrisk kylanläggning eller en elektrohydraulisk kran. Detta eliminerar behovet av en separat generator och resulterar i en komplett transportlastbil utan utsläpp.

Två hjulbaser
LF Electric finns till en början som chassi med hytt på 19 ton, med 5,3 eller 5,85 meters hjulbaser. Lastbilen har en tillåten lastvikt på 11 700 kg, vilket är tillräckligt för de flesta transporttillämpningar i stadsmiljö.

Bygger på LF-DNA
Självklart bygger LF Electric på samma utmärkande DNA som sina syskon med förbränningsmotor. Precis som alla LF-enheter ger den enkel instigning, utmärkt sikt åt alla håll, utmärkt förarkomfort och den snävaste vändradien i branschen – och därmed utmärkt manövrerbarhet. Den är den perfekta lastbilen för alla förare i stadstrafik.

DAF LF Electric har utvecklats i nära samarbete med Dana Inc och börjar tillverkas på Leyland Trucks i Storbritannien i maj.

 

DAF LF Electric på väg mot utsläppsfria stadstransporter 2

 


DAF LF Electric | chassi med hytt – tekniska specifikationer

Chassi 19 ton, 4×2

Hjulbas 5 300 millimeter

5 850 millimeter

Vikt chassi 7 300 kg

Nyttolast 11 700 kg

Elmotor Dana, permanentmagnet

Effekt 250 kW (nominell)/370 kW (högsta)

Vridmoment 1 200 Nm (nominellt)/3 700 Nm (högsta)

Batterikapacitet 282 kWh (254 kWh effektiv kapacitet)
Räckvidd för fulladdat fordon upp till 280 km
Snabbladdning av batterier vid 150 kW

20 %à 80 % 1 tim

0 %à 100 % 2 tim

Långsam laddning över natten vid 22 kW

20 %à 80 % 6,5 tim

0 %à 100 % 12 tim

DAF Trucks N.V. – ett dotterbolag inom det amerikanska PACCAR Inc., en av världens största tillverkare av tunga lastbilar – är en ledande tillverkare av lätta, medeltunga och tunga lastbilar. DAF erbjuder ett komplett sortiment av drag- och lastbilar, för att kunna erbjuda rätt fordon för varje transporttillämpning. DAF är också en ledande leverantör av tjänster: MultiSupport reparations- och underhållsavtal, finansiella tjänster från PACCAR Financial och en förstklassig reservdelsservice genom PACCAR Parts. Dessutom utvecklar och tillverkar DAF komponenter som axlar och motorer för bussar och karosstillverkare över hela världen. DAF Trucks N.V. har produktionsanläggningar i Eindhoven i Nederländerna, Westerlo i Belgien, Leyland i Storbritannien och Ponta Grossa i Brasilien och 1 100 återförsäljare och serviceställen inom och utanför Europa.

Eindhoven, 27 januari 2021

För ytterligare information:

https://www.daf.com/en

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>