Enklare att få bidrag för solceller
Hem ENERGI Enklare att få bidrag för solceller

Enklare att få bidrag för solceller

Publicerat av: Redaktionen

Enklare att få bidrag för solceller

Det gamla solcellsstödet ersätts från 1 januari 2021 till en ny modell likt rot- och rutavdraget. Med ett enklare system och en direkt skattelättnad för privatpersoner väntas fler investera i solceller och även annan grön teknik, något som kan bidra till en ökad tillväxt för solenergi.

I budgetpropositionen inför 2021 föreslog Liberalerna tillsammans med Centerpartiet om ett nytt bidrag för hushåll som investerar i solceller och annan grön teknik. Kundkraft rapporterade i september om det nya förslaget som presenterades i en modell likt rot- och rutavdraget. Här ville Liberalerna och Centerpartiet att privatpersoner direkt skulle kunna rapportera in kostnader för arbete och material i samband med en installation av till exempel solceller eller laddstolpar för elbil.

Förslaget godkänt

Den 15 januari 2021 godkände Regeringen förslaget från Liberalerna och Centerpartiet och från och med 1 januari 2021 gäller den nya modellen. Den nya modellen innebär en enklare process för både privatpersoner och installatörer jämfört med det tidigare då man behövde ansöka om bidrag.

– Med det nya förslaget är det enklare för privatpersoner att göra en investering, och man behöver inte ha “otur” att ansökan om stöd inte kan gå igenom, säger Kajsa Sundqvist elrådgivare på Kundkraft.

Avdraget kommer nu att hanteras av Skatteverket och innebär en direkt skattelättnad när fakturan för installationen kommer. Det maximala belopp som kan ges i avdrag för arbete och material är beslutat till 15% av installationskostnaden för solceller. För annan grön teknik till exempel laddstolpar uppgår avdraget till 50% av installationskostnaden.

Sharon Lavie sparekonom på Kundkraft:

– För att kunna utnyttja avdraget finns det flera kriterier du behöver uppfylla. Du ska bland annat äga bostaden när arbetet utförs och ha fyllt 18 innan årets slut. Dessutom ska du antingen vara bosatt i Sverige och betala skatt här eller välja att beskattas i Sverige om du bor utomlands. Har du fått bidrag för att utföra installationen, ersättning från en försäkring eller om du sökt rotavdrag kan du inte heller få avdrag för grön teknik. Det är också viktigt att du har skattereduktion kvar att utnyttja.

– Det är viktigt att komma ihåg att avdrag görs i en viss ordning, där avdrag för grön teknik görs bland de sista efter avdrag såsom jobbskatteavdrag och avdrag för underskott av kapital med flera. Därför måste du ha betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna nyttja hela skattereduktionen. Det är särskilt viktigt om du också använt rot- och rutavdrag, säger Sharon Lavie. Skulle det vara så att du inte har betalat tillräckligt med skatt kan du fördela om skattereduktionen till en person som du delar hushållet med, till exempel en make, maka eller sambo, förutsatt att den personen i övrigt har rätt till avdraget. Annars kan du bli återbetalningsskyldig.

Energislag med potential

Solenergi är ett energislag som vuxit ordentligt de senaste åren och enligt Energimyndigheten ökade installationer av solceller med 73% år 2019. I mars 2020 presenterade Energimyndigheten siffror som visade på cirka 44 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige och tillväxten fortsätter. Trots den stora ökningen ligger Sveriges tillväxt i lä jämfört med andra länder med liknande förutsättningar för solenergi, däribland Tyskland och Danmark.

– I vårt grannland Danmark finns mer än sju gånger så mycket solceller per invånare jämfört med Sverige, trots att solinstrålningen är väldigt likt i båda länderna. Förhoppningsvis kan den nya modellen leda till att fler investerar i solceller och annan grön teknik, vilket kan bidra till fortsatt tillväxt av solenergi avslutar Kajsa Sundqvist.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>