I en ny rapport presenteras knappt tvåhundra klimatåtgärder för svenska gris-, nöt- och lammgårdar.
Av dessa åtgärder har de tio viktigaste åtgärderna för respektive djurslag tagits fram genom att väga samman effekten på utsläpp av klimatgaser, ekonomi och möjlighet för genomförande på gården. Projektet är en del av arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm etapp 2 vars syfte är att stärka svensk produktion av gris, nöt och lamm. Den övergripande målsättningen inom Handlingsplanernas etapp 2 är att ”Kött från Sverige ska vara en del av världens hållbarhet år 2030”.
För de allra flesta djurproducenter är lönsamheten drivkraften i företaget. Klimatåtgärder som är lönsamma kan genomföras i det enskilda företaget utan stimulans utifrån. Det gör skillnad för klimatet, då de faktiskt blir gjorda.
För att få fram vilka åtgärder som kan minska klimatutsläpp på gård har vi ställt frågan till Jordbruksverket, RISE, Inspire Action and Research AB men vi har också haft en enkät på Svenska Köttföretagens hemsida där den som vill ha kunnat bidra. Vi fick sammanlagt in runt tvåhundra förslag till åtgärder relativt jämnt fördelade på gris, nöt och lamm. Åtgärderna delades sedan upp i olika områden enligt följande; foderproduktion, utfodring, resurseffektivitet, gödselhantering och övrigt. Detta för att få en uppfattning om inom vilket område som potentialen för minskning av klimatgaser är som störst.
Nu finns rapporten ”Klimatåtgärder för svenska gris-, nöt- och lammgårdar” att ladda ner på Svenska Köttföretagens hemsida tillsammans med grafiken från rapporten och bilder samlade i en pp-presentation. Materialet är fritt att ladda ner. Projektet är finansierat av Branschutvecklingspengen.
– Svenska gris-, nöt- och lammgårdar har en god hälsostatus med en låg användning av antibiotika och vi har generellt en resurseffektiv uppfödning vilket bidrar till ett lågt utsläpp av klimatgaser. Men det finns en stor potential för att sänka utsläppen både på enskilda gårdar och för hela branschen om vi jobbar tillsammans i hela värdekedjan och med myndigheterna. Ett samlat arbete där kunskap, innovation och genomförande är ledstjärnor ger oss ett ännu mer klimatsmart svenskt kött, säger Theres Strand, vVD på Svenska Köttföretagen och projektledare för Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm etapp 2.