Smarta solcellsskåp bra för miljön på flera sätt
Hem ENERGI Smarta solcellsskåp bra för miljön på flera olika sätt

Smarta solcellsskåp bra för miljön på flera olika sätt

Publicerat av: Redaktionen

Kretslopp och vattens medarbetare har designat ett skåp som övervakar vattenledningar med hjälp av förnybar solenergi.

Med hjälp av solcellsskåpen kan man snabbare hitta läckor eller stopp i ledningarna och slippa batteribyten och elnät, som de traditionella skåpen kräver.

Smarta solcellsskåp bra för miljön på flera sätt Minst två flugor i en smäll för miljöns skull.

De smarta skåpen har av en solcell och innehåller bland annat batteri, flödesmätare och transmitter och skickar information direkt från ledningarna till Kretslopp och vatten var tionde minut. Genom att övervaka flöde och tryck kan man snabbare upptäcka fler läckor och stopp i ledningarna. Det innebär att mindre dricksvatten går till spillo och att stopp i avloppsledningarna kan tas om hand snabbare.

Utöver att solcellskåpen drivs av förnybar energi, skickar de information mycket oftare än de traditionella mätarskåpen och det går därmed snabbare att upptäcka störningar i ledningsnätet.

– Du kan gå in och titta ”live” på datan och upptäcka avvikelser mycket snabbare, säger Fredrik Forsell, elektriker på Kretslopp och vatten.

Inte beroende av ström

En annan fördel är att man kan sätta solcellskåpen var som helst där det finns sol. De är inte beroende av elnätet för sin strömförsörjning.

–  Att dra fram ström där det inte redan finns i marken kan bli väldigt dyrt, säger Ulf Jakobsson, instrumenttekniker på Kretslopp och vatten.

Skåp på flera ställen

Än så länge finns de nya solcellsskåpen vid bland annat Lindholmsallén och Bensingatan. Och fler smarta solcellsskåp blir det, bland annat i Hjällbo och Bergsjön.

Andra kommuner får gärna vår idé

Hittills har Ulf Jakobsson och Fredrik Forsell haft kontakt med fyra andra kommuner som varit intresserade av att göra sina egna solcellsmätare.

– Andra kommuner som behöver hjälp att hitta läckor på sitt ledningsnät får gärna kopiera och använda skåpen. Idén bjuder vi på, hälsar Ulf och Fredrik.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>