Digitala verktyg som skapar verklig affärsnytta
Hem NYHETER Digitala verktyg som skapar verklig affärsnytta

Digitala verktyg som skapar verklig affärsnytta

Publicerat av: Redaktionen

Beds by Scapa, en av Nordens största sängtillverkare, genomför ett omfattande förbättringsarbete där digitalisering är en viktig del av visionen att skapa ett drömföretag år 2025.

En av deras stora utmaningar har varit att hitta digitala verktyg som på allvar skapar tydlig nytta inom de prioriterade områdena – produktion, miljöarbete och personalutveckling.

Beds by Scapa är en del av Scapa Inter-koncernen som grundades 1959. Idag har koncernen cirka 700 anställda och omsätter 850 MSEK. Huvudkontor samt en fabrik ligger i småländska Alvesta och ytterligare fem fabriker finns i Kaunas, Litauen. Scapa levererar sängar och soffor till de stora möbelkedjorna samt fria möbelhandlare runtom i hela Norden.

Digitalisering som skapar affärsnytta

I en tid då digitalisering står högt på agendan i de flesta branscher är suget stort efter digitala verktyg som skapar tydlig affärsnytta. Som ett led i att effektivisera sina LEAN-processer sökte Beds by Scapa lösningar att digitalisera relevanta moment i arbetet. De hittade Boards on Fire. Under 2019 har intresset för Boards on Fire tagit fart på allvar och det märks att tjänsten fyller ett växande behov på marknaden

Startupen Boards on Fire är en molntjänst för företag och organisationer som vill effektivisera sitt förbättringsarbete. Digitala tavlor för daglig styrning av projekt och tydlig visualisering av viktiga nyckeltal och mål i verksamheten.

Digitala verktyg som skapar verklig affärsnytta

Kunderna finns idag mestadels inom industri och offentlig sektor. De inledande stegen togs exempelvis i samarbete med Växjö Kommun, vars IT-avdelning var först ut att börja använda Boards on Fire i sina veckomöten. Bättre överblick, enklare uppföljning av aktiviteter och effektivare möten är några av resultaten. Enligt egen utsago sparar de cirka 1000 timmar om året genom bytet från traditionella whiteboards till Boards on Fires digitala tavlor.

Tar LEAN till nya nivåer

Inte minst inom LEAN är tavlan ett centralt verktyg – pulstavlor, Kanban, 5S, målstyrningstavlor och andra varianter. Boards on Fire digitaliserar de processerna. Tjänsten är anpassad för användning i mobilen, paddan eller datorn såväl som för att visas på stora skärmar.

Beds by Scapa har valt att effektivisera sitt förbättringsarbete med Boards on Fire i två steg. Först som stöd under företagets dagliga pulsmöten för att ge överblick över exempelvis bemanning, sjukfrånvaro, förbättringsaktiviteter och produktion. Mötesunderlaget kan göras klart i förväg digitalt för att skapa effektivare möten. Dessutom öppnas möjligheten att delta i möten och följa projekt på distans genom enkel inloggning via en vanlig webbläsare.

Steg två blir digitala skärmar ute i fabriken för att visualisera olika nyckeltal och hur veckans produktionsmål uppfylls. Målet är att öka transparensen och stärka teamkänslan genom att alla medarbetare snabbt får samma information uppdaterad i realtid.

Planen är att därefter ta det digitala förbättringsarbetet vidare till koncernens fem fabriker i Kaunas, Litauen. Data från pulsmöten på olika avdelningar i respektive fabrik kan sedan aggregeras och följas upp över tid. Koncernledningen får både en överskådlig bild av hela verksamheten och kan dyka ner i detaljer för olika delar av företaget.

Boards on Fire drivs och är utvecklat av Växjöbaserade digitalbyrån Meetod som specialiserat sig på att väva in digitaliseringens alla möjligheter i verksamhetsutveckling och förbättringsarbete.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>