76 procent av svenskarna uppger att de under det senaste året har gjort något för att motverka klimatförändringarna.
Att äta mindre kött, oftare välja miljömärkta produkter och minska sin konsumtion toppar listan på saker man gjort för att minska koldioxidutsläppen.
Men trots att sparandet kan vara en viktig faktor i klimatomställningen är det bara sju procent som uppger att de sparar hållbart. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank.
Många svenskar vill vara med och motverka klimatförändringarna. Det är ingen större skillnad mellan olika ålders- och inkomstgrupper, utan det är mellan kvinnor och män som skiljelinjen går. 68 procent av männen säger att de gjort något för att bromsa klimatförändringarna jämfört med 84 procent av kvinnorna. Gemensamt för både kvinnor och män är att hållbart sparande placerar sig långt ner på listan över vad man gjort för att minska koldioxidutsläppen under det senaste året, endast sju procent uppger det.
– Tyvärr är det fortfarande många som inte känner till att man kan påverka klimatet genom sina sparpengar och sitt pensionssparande. Jag är övertygad om att det är ett val som dessutom kan löna sig även för plånboken på sikt. Företag som arbetar medvetet med sin klimatpåverkan har bättre förutsättningar att ge god avkastning över tid än företag som inte gör det, säger Liza Jonson, vd på Swedbank Robur.
Många anser att de redan är tillräckligt klimatsmarta
Två av tio uppger att de inte gjort något alls det senaste året för att minska koldioxidutsläppen. Av de som inte har gjort något är främsta anledningen att man redan tycker att man är tillräckligt klimatsmart (45 procent) och att det lilla man själv kan göra inte spelar någon roll (24 procent). 17 procent av de män som inte gjort något uppger att de inte tror på klimathotet.
– Det är lätt att känna att man som enskild individ inte kan göra någon skillnad. Men genom att till exempel välja fonder som investerar i företag med klimatsmarta lösningar kan man vara med och bidra till klimatomställningen. När många gör samma sak blir det stora belopp som kan göra skillnad på riktigt, – säger Liza Jonson.
Klimatomställningen – ett delat ansvar
De allra flesta (77 procent) tycker att det är ett delat ansvar mellan politiker, företag och individer att minska klimatpåverkan. 44 procent tycker att varje individ har ett ansvar att börja med sig själv. 31 procent anser att företag borde ta ett större ansvar och betala och bidra i högre utsträckning för att minska klimatpåverkan.
– Vi är idag många i finansbranschen som jobbar hårt för att det hållbara sparandet ska ta fart och bli en verklig maktfaktor i klimatomställningen. Men vi behöver bli bättre på att berätta om vårt hållbarhetsarbete och vilka resultat sparandet kan ge, både för plånboken och för planeten, säger Liza Jonson.