Efter många år av stabilt pris på el, kommer elpriset att höjas inför denna vinter.
Den främsta orsaken är bristen på vatten i magasinen och rådande elbrist på den europeiska marknaden.
– Även om vi höjer Borlängepriset från 49,6 öre/kWh till 60 öre/kWh i november och 70 öre/kWh i december så har Borlänge fortfarande bland de lägsta priserna i landet. Ser vi att vi når vårt resultatmål sänker vi Borlängepriset istället för att maximera vinsten, säger Joel Norstedt, Elhandlare på Borlänge Energi.
Vad beror de höjda elpriserna på?
– Det är bland annat en kombination av lite vatten i magasinen och ökade energipriser på kontinenten. En annan faktor är att industrin i hela Europa drog igång för fullt och ökade sin elanvändning under 2021, som en effekt efter pandemin. Vid ökad efterfrågan påverkas marknadspriserna och det blir dyrare, förklarar Joel.
Vattenbrist kan vara svårt att förstå efter denna regniga höst, men för att elpriserna ska gå ner behöver det regna på rätt platser, det vill säga i södra Norge och norra Sverige där de stora vattenmagasinen finns.
– Under 2020 hade vi väldigt låga priser, då var vattenmagasinen fyllda. Men vintern 2021 var kall och överskottet förvandlades till underskott.
Förhoppningsvis en tillfällig ökning
Även om det är svårt att sia om framtida väder ser Joel hoppfullt på läget.
– Vi bäddar för att klara en kall vinter, så snart vårfloden kommer hoppas jag att vi kan sänka priset. Vi jobbar för Borlängebornas bästa. Det här är ju ingen höjning vi är själva om att göra, all elhandel i Sverige påverkas.
Så här mycket skiljer det i vinter för dig som har Borlängepriset:
En normalvilla som förbrukar 20 000 kWh/år kommer att få den här skillnaden per månad:
1/11: Från 49,6 till 60 öre/kWh: ökning med 260 kr/mån med moms
1/12: Från 49,6 till 70 öre/kWh: ökning med 510 kr/mån med moms