En av tre planerar att äta mer vegetariskt
Hem HÄLSA En av tre planerar att äta mer vegetariskt

En av tre planerar att äta mer vegetariskt

Publicerat av: Redaktionen

En vegetarisk kosthållning sägs vara bra för både hälsan och miljön. I samband med den vegetariska dagen den 1 oktober presenterar hälsokedjan Life statistik som visar att drygt var tredje svensk kommer att äta mer vegetariskt det kommande året. Samtidigt saknar många svenskar kunskap om hur de kan få i sig tillräckligt med näring genom enbart en vegetarisk kost.En av tre planerar att äta mer vegetariskt

Vegetarisk eller vegansk kost är en trend som växt sig starkare de senaste åren i kölvattnet av klimatdebatten. Många livsmedelsbutiker och -kedjor har anpassat sig efter trenden genom bredare utbud och fler valmöjligheter. Men hur många vet egentligen hur man tillgodoser sig den näring som kommer från kött? Lifes rapport Hälsobarometern 2019 visar att hela 43 procent inte vet vad de ska äta för att kompensera ett förlorat näringsinnehåll. Den visar även att mer än var tredje svensk trots detta planerar att äta mer vegetariskt under året.

– Att äta vegetariskt eller veganskt har blivit oerhört populärt. Men för en van köttätare kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på näringsmässigt i övergången till en vegetarisk kost. Många upplever ett ökat sötsug, vilket kan bero på bristfälligt intag av protein och fett. Det kan balanseras genom att komplettera kosten med proteinpulver. Ett ökat saltsug kan istället handla om mineralbrist, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.

Mindre kunskap bland män
Trots att statistiken visar att 36 procent är öppna för en vegetarisk eller vegansk kost syns en skillnad mellan män och kvinnor. Närmare varannan kvinna kan tänka sig att äta mer vegetariskt under 2019. Motsvarande siffra bland männen är drygt en av fyra. Hälsobarometern 2019 visar även att hälften av alla kvinnor vet hur de skulle kompensera för näringsbortfallet. Nästan lika många bland männen vet inte hur de ska kompensera för ett förlorat näringsinnehåll.

Tips på produkter för dig som äter vegetariskt/veganskt:

1. Life Multi Vegetarian
Life Multi Vegetarian innehåller naturliga vitaminer och organiskt bundna mineraler doserade speciellt för dig som är vegetarian eller äter vegansk kost. En kapsel om dagen räcker.

2. Life Vegetable Protein
LSHC Vegetable Protein är ett högkvalitativt vegetabiliskt (vegan) proteinpulver som uteslutande är baserat på ärtproteinisolat. LSHC Vegetable Protein passar för dig som vill ha maximalt med protein.

Planerar du att äta mer vegetarisk kost 2019?

Total Kvinna Man
Ja 36 % 44 % 28 %
Nej 52 % 42 % 62 %
Vet ej 12 % 14 % 10 %

Vet du hur du ska kompensera för näringsinnehållet från kött som en vegetarisk kost saknar?

Total Kvinna Man
Ja 47 % 56 % 39 %
Nej 43 % 36 % 50 %
Vet ej 10 % 8 % 11 %

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>