SPP och Coop inleder samarbete kring solcellsanläggningar
Hem ENERGI SPP och Coop inleder samarbete kring solcellsanläggningar

SPP och Coop inleder samarbete kring solcellsanläggningar

Publicerat av: Redaktionen

SPP Fastigheter och Coop har inlett ett samarbete kring solcellsanläggningar. Den första anläggningen blir på Stora Coop Märsta, med en total takyta på 5 000 kvm. Anläggningen beräknas producera 230 000 kilowattimmar el per år, vilket motsvarar 15% av Stora Coop Märstas elförbrukning.

SPP och Coop inleder samarbete kring solcellsanläggningar

Henrik Svensson, Hållbarhetsansvarig på Storebrand Fastigheter

Den nya solcellsanläggningen på Stora Coop Märstas tak driftsätts i slutet av september. Solcellernas totala yta är på 1 545 m2 med en elproduktionskapacitet motsvarande en årlig energiförbrukning för 10 medelstora villor eller för att köra 115 000 mil med en elbil.

– För oss på Coop är miljömärkt el i våra lokaler en viktig hållbarhetsfråga, ett ämne som vi ständigt jobbar med. Samtidigt utgör energikostnader en stor del av de totala driftskostnaderna för en dagligvarubutik. Den här lösningen har både rätt miljötänk och ekonomisk hållbarhet för oss som hyresgäst, säger Tord Lissel, Energistrateg på Coop.

– Genom den nya solcellsanläggningen har vi möjliggjort för Coop att använda hållbar energi i sin verksamhet på ett lönsamt sätt. Vår förhoppning är att detta är starten på ett långsiktigt samarbete och vi tittar redan nu på flera etableringar där liknande anläggningar kan realiseras, säger Henrik Svensson, Hållbarhetsansvarig på förvaltningsbolaget Storebrand Fastigheter.

Klimatsmarta energilösningar till hyresgästerna
SPP Fastigheter har som ambition att bli fossilfria och bidra till ett Fossilfritt Sverige. Att kontinuerligt montera solcellspaneler på taken på alla de fastigheter där det är gynnsamma förhållanden är en del i den strategin.

– Sverige behöver bygga fler bostäder och lokaler i takt med att befolkningen ökar. Samtidigt står bygg- och fastighetsbranschen för en betydande del av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser och energiförbrukning vilket ställer höga krav på oss som bolag att ta vårt ansvar. Att tillgängliggöra klimatsmarta energilösningar till våra hyresgäster är ett viktigt steg i den riktningen, avslutar Henrik.

SPP och Coop inleder samarbete kring solcellsanläggningar

Peter Almgren, Butikschef Stora Coop Märsta.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>