Hem NYHETER Fler Nackabor sorterar matavfall men fortfarande långt till målet

Fler Nackabor sorterar matavfall men fortfarande långt till målet

Publicerat av: Redaktionen

Fler Nackabor sorterar matavfall men fortfarande långt till målet 3

2500 ton matavfall samlas in i Nacka per år. En miljöbesparing motsvarande en bilresa 62,5 varv runt jorden. Men fortfarande består 40% av Nackabornas soppåse av matavfall. Det innebär att stora mängder matavfall går upp i rök istället för att bidra till biogas och biogödsel.

– I Nacka är 60% av hushållen anslutna till matavfallsinamlingen. Men det är fortsatt stora mängder matavfall som går upp i rök, säger Jan Setréus, avfallschef på Nacka vatten och avfall.

Varje år slängs ungefär en miljon ton matavfall i Sverige vilket motsvarar ungefär 100 kg matavfall per person. De största mängderna hamnar fortfarande i soppåsen och Nacka är inget undantag. I Nacka består 40 % av soppåsen av matavfall eller totalt 7500 ton matavfall som inte går till produktion av biogas och biogödsel. Därmed ligger även Nacka långt ifrån det nationella mål som innebär att 50% av allt matavfall ska samlas in för återvinning senast vid årets slut.

Jag vill börja sortera – hur gör jag?

Minska matsvinnet

Glöm inte att det bara är det oundvikliga matavfallet som egentligen hör hemma i matavfallspåsen (exempelvis skal, ben, kärnor, kaffesump och äggskal). Genom att planera dina inköp och ta vara på resterna kan du minska matsvinnet och göra både plånboken och miljön en tjänst.

Läs mer och gör skillnad!

Läs mer om matavfallsinsamlingen i Nacka och anmäl dig här.

Läs mer hur du kan minska matsvinnet här.

Visste du att…

  • Om allt matavfall i Nacka samlades in skulle vi tillsammans göra en miljöbesparing motsvarande 250 bilresor runt jorden.
  • Matavfallet som samlades in i Nacka 2019 omvandlades till 824 ton biogödsel som togs tillvara av 31 bönder runt om i Stockholmstrakten.
  • Varje år slängs cirka 45 kg mat och dryck per person i onödan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>