Hem NYHETER Det kommer bli hetare än någonsin att jobba på kontor

Det kommer bli hetare än någonsin att jobba på kontor

Publicerat av: Redaktionen

Det kommer bli hetare än någonsin att jobba på kontor 7

Det här är en krönika om att jobba hemifrån. Fast inte riktigt.

För om det är något vi har pratat om, diskuterat och ventilerat den här våren så är det väl att jobba hemifrån?

Så därför tänkte jag vända lite på kuttingen och göra en krönika om att jobba på kontor. Och varför jag tror att kontoret går en lysande framtid till mötes.

Låt oss först backa bandet lite.

Någon gång i samband med Spinning Jenny och industrialiseringen flockades arbetskraften till städerna. Vi byggde fabriker, löpande band och distribution. Fabrikerna fylldes med arbetskraft. Det behövdes såklart även folk som räknade, effektiviserade, utvecklade och drev verksamheten framåt. ”Arbetsgruppen” föddes.

Men med röksignaler (!) som enda verktyg för att kommunicera på distans, vilket inte var helt optimalt i en rökig industrimiljö, behövde alla arbeta på samma ställe. Man byggde kontor. Kontorspersonalen flyttade in.

Sen kom telegrafen. Och telefonen. Och faxen. Och mobiltelefonen. Och datorn. Och internet. Och surfplattor. Och 4g. Och 5g. Och digitala samarbetsplattformar.

Redan 1973 spanade den amerikanska professorn Melvin Webber om vad som komma skulle:

“For the first time in history, it might be possible to locate on a mountain top and to maintain intimate, real-time, and realistic contact with business or other associates.”

Idag har vi en mängd verktyg som gör att vi kan arbeta var som helst. Vi kan således sitta i lotusställning på ett Ashram i södra Indien och samtidigt A/B-testa vår senaste Facebook-kampanj. Eller rädda orangutanger på Borneo samtidigt som vi har utvecklingssamtal med HR i Solna.

Grejen är bara att vi inte gör det.

Det kommer bli hetare än någonsin att jobba på kontor 8

Istället tar vi all denna fantastiska teknik, stoppar den i väskan och sätter oss på tåget, eller i bilen, och åker till vår stationära arbetsplats på kontoret. Vi är till och med beredda att gå upp flera timmar i förväg på morgonen för att få komma hemifrån.

Frågan är bara varför? Varför jobbar vi kvar på kontor egentligen? Jag tror att det finns en enkel anledning:

Vi trivs på kontoret. Trots dess brister och skavanker. Och vi vill inte lämna det.

Det kan ingen teknik i världen förändra.

Men med Corona tvingades vi.

Det kommer bli hetare än någonsin att jobba på kontor 9

Plötsligt blev distansarbete del av vår arbetsdag. Ofta över natt. I ärlighetens namn så hade ju många svenska arbetsplatser redan börjat röra sig mot att jobba mer på distans. Och även om vi kanske inte var mogna för professor Webbers dröm 1973, så är tekniken definitivt mogen idag. Däremot är många företag inte riktigt mogna för att ta steget fullt ut.

Distansarbete blev det alla pratade om
När World Health Organization i mars meddelade att vi befann oss i en pandemi gjordes en intressant undersökning som visade att varannan svensk hade möjligheten att arbete hemifrån. Nu, ett halvår senare har hemmaarbete blivit den nya vardagen för många. Storbolag som Facebook, Google, Spotify låter sina anställda arbeta hemifrån till årsskiftet.

Så, är kontorslivet helt passé?

Om distansarbete är det nya normala, måste väl kontorslivet vara helt passé? Det måste väl bara vara en tidsfråga innan vi skippar pendlingen och kaffemaskinen för gott? Särskilt som det finns studier som GlobalWebIndex som påvisar en mängd fördelar med att arbeta hemifrån:

  • Arbete på distans gör medarbetarna nöjdare: 60% av de som arbetar på distans är mer nöjda med tillvaron än de som arbetar på kontoret
  • Distansarbete innebär inte försämrad produktivitet: 76% ar distansarbetarna säger att de arbetar lika bra eller bättre hemifrån än på kontoret.
  • Det tar tid att anpassa sig till distansarbete. Många upplever till en början försämrad produktivitet, kommunikationen är inte lika smidig och deras känsla av tillhörighet försämras. Dessa effekter är dock inte långvariga. Människor som har arbetat hemifrån i mer än en månad hittar strategier för att vända det till sin fördel. Vi människor är vanedjur och vi anpassar oss snabbt och lätt till nya omständigheter.
  • Teknologi hjälper: När hela avdelningar arbetar på distans, med verktyg som exempelvis Easy Teams, känner de sig mer närvarande, har en högre produktivitet och är nöjdare att arbeta för företaget än de som arbetar på företag som inte har ett samarbetsverktyg.

Detta utmanar såklart vår syn på arbetsplatsen och var vi arbetar. Men min gissning är att kontorsarbete inte går försvinner den närmsta tiden. Tvärtom.

Det kommer bli hetare än någonsin att jobba på kontor 10

I framtiden blir distansarbete att arbeta på kontoret.

Med alla fördelar som hemmaarbete (och distansarbete i stort) har både för företag och medarbetare, är det naturligtvis här för att stanna. Men att, som under pandemin, sitta hemma veckor och månader i sträck, är inte ett hållbar alternativ för de flesta av oss.

Vi behöver röra på oss. Byta miljö. Det stora skiftet är kanske att vi framöver kommer att se platser utanför kontoret som centrum för arbetsdagen. Nya kombinationer av hemmaarbete, co-working spaces, café-snack och, varför inte, Ashrams i södra Indien kommer att erbjuda det kontoret inte kan ge. Tekniken binder samman och bidrar till nya, kreativa sätt att arbeta på.

Det kommer bli hetare än någonsin att jobba på kontor 11

Samtidigt kommer kontoret fortsätta att ha en viktig roll. Men man kanske kommer att renodla dess roll som en social yta där man träffas och diskuterar, möts, bollar idéer och bygger samhörighet i företaget. Hemmakontoret, (eller Borneo!) blir stället där vi sitter koncentrerat, läser in oss på saker och arbetar med högt fokus. Kombinationen blir lite som ett aktivitetsbaserat kontor, fast geografiskt åtskilt, där dess respektive fördelar utnyttjas på bästa sätt.

Därför tror jag att kontoret kommer att bli viktigare än någonsin i framtiden. Vem vet, i framtiden kanske företag kan erbjuda kontorsarbete som en förmån och komplement till hemmaarbete – och inte tvärtom?

Vill du veta mer om hur ni löser era utmaningar kring distansarbete? Då kan du läsa vår artikel Jobba hemifrån – Framtidens arbetsplats

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>