Första svenska plastfria tuggummit utmanar tuggummijättarna
Hem MILJÖ Första plastfria i Sverige tuggummit utmanar tuggummijättarna

Första plastfria i Sverige tuggummit utmanar tuggummijättarna

Publicerat av: Redaktionen

Trots ett stort fokus på miljö och klimat, både i livsmedelsindustrin och bland konsumenter, finns det produkter som på ett märkligt sätt kommer undan.

Tuggummin är ett bra exempel, på tuggummihyllorna dominerar alltjämt tuggummin som tillverkas med samma syntetiska plaster som används i bland annat bildäck och plastpåsar.

Men i Sveriges enda tuggummifabrik, tillverkar Chew Folk det första helt plastfria svenska tuggummit. Deras mål är att få bort plastjättarna helt från tuggummihyllorna.

Chew Folks resa började i grundarnas kök där Abtin Soltanpour och Farzad Amirriazi stod med sina kastruller för att skapa ett riktigt gott naturligt tuggummit med chicle från sapodillaträd som bas. De två ingenjörerna hade bestämt sig för att bidra till en mer hållbar värld genom att ta fighten med tuggummijättarna som fortsätter att tillverka tuggummin med syntetisk plast. Tack vare en tävling för startups, Shift, fick de ett startkapital som gjorde det möjligt att omsätta drömmen till verklighet. Knappt ett år senare tillverkas Chew Folks tuggummin i deras egen, tillika Sveriges enda, tuggummifabrik utanför Stockholm.

Chew Folk har ett tydligt mål: att konkurrera ut tuggummin med plast från butikshyllorna och att plastfria tuggummin ska bli det som kallas för “vanligt tuggummi”.

Första svenska plastfria tuggummit utmanar tuggummijättarna– Trots att de flesta idag är medvetna om de enorma miljöproblem som kan kopplas till plastavfall är det många som inte tänker på att tuggummin är ett problem. Vi kallar det för “det stora tuggummimysteriet”, hur så många som i övrigt reser, äter och lever på ett så medvetet sätt ändå går omkring med plasttuggummin i fickorna och i munnen. Det är ofattbart att det fortfarande är tillåtet att tillverka tuggummin som innehåller samma plast som finns i bildäck och att människor tuggar på något som naturen inte kan bryta ned, säger Abtin Soltanpour, grundare av Chew Folk.

 Chew Folks tuggummin innehåller varken några artificiella ingredienser eller plast. Tuggummibasen är naturlig chicle (kåda från sapodillaträd som utvinns på ett hållbart sätt), sötman kommer från stevia och xylitol och färgen från rödbetor, morotspulver och spirulina. Resultatet är goda tuggummin utan något som är skadligt för vare sig människa eller natur. Tuggummina är veganska, helt biologiskt nedbrytbara och kan läggas i komposten. Även förpackningen är återvinningsbar.

Chew Folks tuggummin finns i smakerna citron/ingefära, jordgubb/fläder och pepparmint.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>