AI gör Novis fastigheter energismarta
Hem ENERGI AI gör nu Novis fastigheter energismarta

AI gör nu Novis fastigheter energismarta

Publicerat av: Redaktionen

Novi Real Estate installerar AI för driftoptimering i 21 av sina fastigheter.

Leverantör är Myrspoven.

– Novis pilotprojekt i Göteborg har gett en tydlig energibesparing. Att de nu väljer att utöka vår teknik till en större del av sitt bestånd är ett bra kvalitetskvitto på detta, säger Tobias Björk Andersson, affärsutvecklare på Myrspoven.

Novi Real Estate är en fastighetsförvaltare som tydligt förknippas med nytänkande och som ofta använder ny teknik. Allt för att optimera fastigheterna som de förvaltar. Samtidigt är hållbarhet en tydlig röd tråd i all deras verksamhet och där FN:s globala hållbarhetsmål ”Hållbar energi för alla” är ett av företagets mål. Bolaget är också rankat av GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) som en av de ledande i fastighetssektorn vad gäller hållbarhet.

AI gör Novis fastigheter energismarta

Novis fastighet (Skravelberget Större 14) på Ingmar Bergmans gata 2 och Nybrogatan 5

En av Novi Real Estates målsättningar är att deras fastigheter ska ha 20 procent lägre energiförbrukning och växthusgasutsläpp till 2022 jämfört med 2017. För att nå dit är satsningen på AI viktig.

– Novi vill vara med och driva utvecklingen kring digitalisering och hållbarhet framåt och även på ett kostnadsmedvetet och smart sätt. Det känns därför extra roligt att de väljer vår lösning för att driftoptimera sina fastigheter, säger Tobias Björk Andersson.

– Vårt bolag startade 2016 i en digital era. För oss hänger därför hållbarhet och digitalisering väl ihop. Att använda mjukvara med AI för att driftoptimera våra fastigheter i realtid känns därför som ett naturligt steg, säger Henrik Forsberg, teknik- och projektchef på Novi Real Estate.

Redan 2017 påbörjade Novi Real Estate ett pilotprojekt med Myrspovens teknik i en kommersiell fastighet Göteborg.

– Vi såg att det snabbt kan ge stora besparingar i såväl driftkostnad som energiåtgång. Och ju fler parametrar som analyseras, desto smartare blir systemet, säger Henrik Forsberg.

Under sommaren och hösten har Novi Real Estate installerat tekniken i ytterligare 21 fastigheter som huvudsakligen innehåller kontor och handel. I några fastigheter finns även hyreslägenheter. Den kommande vintersäsongen blir den första uppvärmningssäsongen som Novi Real Estate kommer att använda AI-tekniken i så stora delar av sitt bestånd.

– Det är just kring uppvärmning som vi ser att det finns störst potential att spara energi. AI leder dessutom – genom sin smarta styrning – till ett jämnare och bättre inomhusklimat och den minskade energianvändningen leder till lägre miljöpåverkan. Det är en positiv effekt för oss, hyresgästerna och fastighetsägaren, så en riktig vinn-vinn situation, säger Henrik Forsberg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>