Första vindkraftverket lyser upp Lindesbergs landmärke
Hem ENERGI Första vindkraftverket lyser upp Lindesbergs landmärke

Första vindkraftverket lyser upp Lindesbergs landmärke

Publicerat av: Redaktionen

I slutet av december var det dubbel premiär för Linde energi.

Dels invigdes det lokala energibolagets första vindkraftverk och dels tändes lamporna som numera lyser upp företagets 46 meter höga ackumulatortank.

Ett cirkulärt system där man på årsbasis räknar med att vindkraftverket producerar tillräckligt med el för att driva LED-belysningen.

– Vi har länge velat lysa upp vår fina ackumulatortank, men kostnaderna har varit på tok för höga för en sådan investering. I takt med att teknikutvecklingen gått framåt och LED-belysning blivit mer kostnadseffektivt har vi äntligen hittat en hållbar lösning. Kul också att det blev lagom till tankens 10-års jubileum, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.

Första vindkraftverket lyser upp Lindesbergs landmärke

Linde energis ackumulatortank lyser upp och bidrar till en attraktiv miljö.

Fyra LED-armaturer med cirka 70 dioder i varje är placerade runtom den 46 meter höga ackumulatortanken som rymmer 5 500 kubikmeter 94-gradigt vatten, redo att förse staden med fjärrvärme.

På toppen av ackumulatortanken snurrar Linde energis första, kanske även länets minsta (?), vindkraftverk. Vindkraftverket har en kapacitet motsvarande 1 000 Watt. Samtidigt drar belysningen 850 Watt.

– På årsbasis räknar vi med att belysningen är självförsörjande, säger Johan Gunnarsson, tekniker på Linde energi och en hjärnorna bakom hela projektet.

– Vi är inte riktigt färdiga med att rikta in LED-armaturerna, det återstår lite finjustering. Men redan idag syns tanken från stora delar av bygden i mörker, såväl från södra sidan av staden över Lindesjön som från riksväg 50. Dessutom bidrar den upplysta tanken till en attraktivare miljö här på industriområdet, avslutar Gunnarsson.

Kuriosa
– Linde energis ackumulatortank i Lindesberg är 46 meter hög och rymmer 5 500 kubikmeter vatten.

– 1 kubikmeter = 1 000 liter vatten.

– Vattenförbrukningen för en tvåbarnsfamilj i en normalstor villa är 200 kubikmeter per år.

– Ett normalstort badkar rymmer 0,3 kubikmeter vatten.

– LED-belysningen på ackumulatortanken har ett effektbehov på 850 Watt.

– En normal kaffebryggare har ett effektbehov på 400-800 Watt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>