Hem NYHETER Förtydligande om användning av appar på MSB:s tjänstemobiler

Förtydligande om användning av appar på MSB:s tjänstemobiler

Publicerat av: Redaktionen

Förtydligande om användning av appar på MSB:s tjänstemobiler 3

Aktuella medieuppgifter uppger felaktigt att MSB:s medarbetare tillåts använda appen TikTok på tjänstemobiler. Det som gäller är att MSB:s anställda ska använda myndighetens it-utrustning och it-tjänster som arbetsredskap. TikTok krävs inte i tjänsten och ska därför inte användas.

MSB erbjuder bara appar som är godkända och behövs i tjänsten. MSB:s anställda kan i övrigt, tekniskt sett installera appar, men även då ska det vara appar som är knutna till var ens arbetsuppgifter.

– TikTok är inte en app som behövs i arbetet och ska inte användas på tjänstemobilen, säger Mats Ekström, säkerhetschef på MSB.

MSB har säkerhetsmekanismer som ser till att MSB:s information hålls skyddad och i de fall en app misstänks bryta mot MSB:s gällande regler avinstalleras appen av antingen användaren själv eller centralt.

– Teknikutvecklingen går snabbt fram och vi måste såklart alltid försöka ligga steget före när det gäller säkerhet i våra system. Sedan en tid pågår därför en intern utredning hur myndigheten ska hantera alla typer av appar. Arbetet ska bidra till att ytterligare minska risken för sårbarheten i våra mobiltelefoner, säger Mats Ekström.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>