Förvärvet av Fortum Oslo Varme är genomfört
Hem MILJÖ Förvärvet av Fortum Oslo Varme är nu genomfört

Förvärvet av Fortum Oslo Varme är nu genomfört

Publicerat av: Redaktionen

Hafslund Eco, Infranode och HitecVision har nu slutfört förvärvet av Fortum Oslo Varme.

Bolaget kommer att byta namn till Hafslund Oslo Celsio.

Förvärvet av Fortum Oslo Varme är genomfört

Hafslund Eco Infranode HitecVision

”Hafslund Oslo Celsio kommer att stå i centrum för den gröna omställningen i Oslo”, säger Martin S. Lundby, vice vd och koncerndirektör för tillväxt och investeringar på Hafslund Eco.

Hafslund Oslo Celsio är Norges största fjärrvärmeaktör och levererar värme till mer än 200 000 personer i hela Oslo. Efter transaktionen är Hafslund Eco majoritetsägare med 60 procents ägande, medan Infranode och HitecVision äger betydande minoritetsposter på 20 procent vardera.

Viktig klimatlösning för Oslo

Genom avtalet är finansieringen säkrad för CCS-projektet (fångst och lagring av koldioxid) i Oslo.

Avfallsförbränningsanläggningen är Oslos största utsläppspunkt och står för cirka 17 procent av stadens totala utsläpp. Förverkligandet av CCS-projektet kommer därför att vara ett viktigt bidrag till att Oslo kommun når målet att minska utsläppen med 95 procent till 2030.

– Partnerskapet ser CCS som absolut nödvändigt för att kunna driva hållbar energiåtervinning i ett nollutsläppssamhälle. Vi har stor tilltro till att vi tillsammans kommer att kunna genomföra CCS-projektet, och därmed minska CO2-utsläppen med nästan 400 000 ton årligen i Oslo, säger Martin S. Lundby.

– Vi är glada över att ha bidragit till finansieringen av CCS-projektet tillsammans med våra partners och Oslo kommun. Infranode har betydande erfarenhet av fjärrvärme genom andra investeringar, och ser CCS som en allt viktigare klimatlösning för branschen, säger Erik Botnevik, Norgechef för Infranode.

Kommer att investera miljarder i fjärrkyla

De nya ägarna har gjort en finansieringsplan för bolaget som innebär investeringar på 10 miljarder NOK de kommande åren. Av detta är cirka 1,4 miljarder till CCS-projektet medan resten gäller andra investeringar, såsom fjärrkyla och en ny ledning för avfallsförbränning på Klemetsrud.

– Mer än 3 miljarder NOK kommer att investeras i fjärrkyla, vilket blir ett stort och nytt område för företaget. Nyckelordet för många av investeringarna är avkarboniseringen av staden och här kommer Hafslund Oslo Celsio att ha en framträdande roll, säger Jon Vatnaland, senior partner i HitecVision.

Transaktionen prissätter Hafslund Oslo Celsio (tidigare Fortum Oslo Varme) till cirka 20 miljarder NOK baserat på ett bruttobolagsvärde på 100 procents basis. Partnerskapet köper 50 procent av aktierna för cirka 8 miljarder NOK och 2 miljarder NOK i aktieägarlån från Fortum. Oslo kommun överlåter sin 50-procentiga ägarandel i bolaget till Hafslund Eco och Hafslund Eco tar även över 2 miljarder NOK i aktieägarlån från Oslo kommun.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>