Prisförändringar inom elnät, fjärrvärme och renhållning från och med 1 januari 2022
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Från och med 1 januari 2022 sker prisförändringar inom elnät, fjärrvärme och renhållning

Från och med 1 januari 2022 sker prisförändringar inom elnät, fjärrvärme och renhållning

Publicerat av: Redaktionen

Vårt uppdrag är att verka för Uddevalla och vara med och bidra till en attraktiv stad.

Med rätt investeringar möjliggörs en förflyttning för samhället mot en fossilfri och hållbar framtid.

Att el, fjärrvärme och renhållning fungerar på ett bra sätt är en självklarhet för att samhället ska fungera. Tillsammans med uddevallaborna skapar vi förutsättningar för ett hållbart Uddevalla.

Prisförändring inom elnät säkrar underhåll och fortsatta investeringar
På elnätssidan höjs priserna med 2 % vilket motsvarar cirka 5 kronor per månad för en lägenhetskund och omkring 10 kronor per månad för en villakund med 20 amperes säkring. Det möjliggör bland annat fortsatta satsningar på utveckling och trygga leveranser.

Genom att uppdatera och renovera elnätet bibehålls ett stabilt och driftsäkert nät som transporterar el till uddevallaborna. Tillgängligheten i Uddevalla Energis elnät är 99,997 % tack vare god planering, kontinuerligt underhåll och långsiktiga investeringar.

Prisförändringar inom elnät, fjärrvärme och renhållning från och med 1 januari 2022

Ingen prishöjning inom fjärrvärme för konsumenter
Det sker ingen höjning av fjärrvärmepriserna för konsumenter 2022 vilket innebär att det inte skett någon prishöjning på 7 år. En av anledningarna är gediget arbete med effektiviseringar inom verksamheten som gett goda resultat.

För näringsidkare är prishöjningen i snitt 2 %. Höjningen avser energipriset. Energipriset under vinterhalvåret höjs med 3 % vilket motsvarar 2 % utslaget på hela året. Ingen prisförändring sker för fjärrvärmenäten Ljungskile och Munkedal.

Utsläppsrätter påverkar prisförändring inom renhållning
Priserna på utsläppsrätter har ökat, dvs rätten att släppa ut koldioxid. Med andra ord har samhällets kostnader för att hantera plast ökat. Det medför en höjning av sophämtningspriserna med 2,5 %. För en villakund innebär det en höjning med cirka 4 kronor per månad på sophämtningsabonnemanget.

Prishöjning för slamtömning är 2 % samt hämtning av återvinning 2 %.

Renhållningspriserna beslutas varje år av kommunfullmäktige. Prisförändringar sker enligt ovan under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner förslaget.

Sammanfattning prisförändringar 1 januari 2022:

Elnät 2 %

Fjärrvärme
0 % för konsumenter
2 % för näringsidkare. Avser energipriset som höjs med 3 % under vinterhalvåret vilket motsvarar 2 % sett till hela året. 0 % förändring för fjärrvärmenäten Ljungskile och Munkedal.

Renhållning
Prisförändringar sker under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner förslaget.
2,5 % sophämtning
2 % slamtömning
2 % hämtning av återvinning

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>