Nya nyckeltal ökar värdet på Sveriges it-investeringar med 50 procent
Hem NYHETER Nya nyckeltal ökar värdet på Sveriges it-investeringar med 50 procent

Nya nyckeltal ökar värdet på Sveriges it-investeringar med 50 procent

Publicerat av: Redaktionen

Genom en ny beräkningsmodell visar analysföretaget Radar Ecosystems Specialist att Sveriges it-investeringar är 382 miljarder kronor.

Nya nyckeltal ökar värdet på Sveriges it-investeringar med 50 procent

Hans Werner, direktör på Radar Ecosystems Specialists

Upp från 215 miljarder kronor.

Orsaken är bland annat att it i allt högre grad är inbyggt i industriell teknik.

Traditionellt har finansieringen av it inkluderat traditionell it-drift och infrastruktur. Till det kommer den operativa, branschspecifika och verksamhetsinriktade informationstekniken. Radar tar nu steget att vidga vyn för att peka på och tydliggöra de sektorer och intresseområden, som får en allt viktigare roll i det nya it-ekosystemet.

– Det går att vrida och vända på perspektivet, men det vi gör nu är se på det ur ett bredare perspektiv, säger Hans Werner, direktör på Radar Ecosystems Specialists.

En av de aspekter som har beaktats är att det pågår en stark industrialisering av it och värdet av det har hittills inte tagits med.

– Värdet av detta blir inte synligt om man håller sig till de traditionella nyckeltalen.

Han noterar att det är få som sätter sig ned och försöker fånga det här nya synsättet.

– Men när vi möter branschföreträdare, så känner de igen sig i vårt synsätt.

Det sker alltså en konvergens mellan traditionella it-investeringar och i vad som i rapporten kallas industriell it eller operationell it, förkortat ot. I rapporten presenteras i detalj värdet för dessa investeringar i olika branscher.

– Strikt it och ot är branschspecifik med syftet att stödja verksamheten specifikt för varje bransch. It är något som byggs in i de flesta verksamheter och företeelsen sticker ut på olika sätt beroende på vilken bransch det handlar om.

En faktor som också ökar värdet på it-investeringarna är användningen av it i forskning och utveckling, FoU.

– Kopplar man på investeringarna som görs i forskning och utveckling, så blir det en mycket stor förändring och det blir en kraftig slagsida jämfört med det traditionella synsättet.

I rapporten slås fast att investeringarna i det nya it-ekosystemet i huvudsak kommer från tre intresseområden. De är it-budget, verksamhetsfinansierad it och FoU-budget.

I rapporten redovisas it-investeringar, enligt det ny synsättet, i totalt sju branscher. I stat och myndigheter är de totala investeringarna 15,4 miljarder kronor. Av dem svarar it-budget för 7,4 miljarder, verksamhetsfinansierad it för  6,0 miljarder och FoU svarar för 2, 0 miljarder. I den tillverkande industrin är de totala investeringarna 26,1 miljarder kronor. Av dem svarar it-budget för 6,4 miljarder, verksamhetsfinansierad it för 6,4 miljarder och FoU för 16 miljarder kronor.

Hans Werner pekar också på att de traditionella teknikbolagen i allt högre grad sysslar med it.

– Om man förvånas över de höga siffrorna, så kan man roa sig med att slå ihop omsättningen hos traditionella it-leverantörer, ingenjörsbolag och teknikbolag.

Det pågår också en diskussion om att kostnaden för it måste minska, samtidigt som trycket på digitalisering ökar. Numera är it-organisationernas mantra de tre orden kostnadskontroll och säkerhet.

– Något som egentligen inte går ihop.

Radar har tidigare slagit fast att it-marknaden börjar återhämta sig under 2021.

– Marknaden kommer att utvecklas positivt under 2021, speciellt för de leverantörer som kan skapa rätt typ av värde och partnerskap med sina kunder, säger Hans Werner.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>