Grön konstruktion krävs för att stödja nordisk boom
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Grön konstruktion krävs för att stödja den nordiska marknaden

Grön konstruktion krävs för att stödja den nordiska marknaden

Publicerat av: Redaktionen

Den förväntade tillväxten på den nordiska datacentermarknaden kommer att behöva stödjas av gröna byggmetoder för att säkerställa en hållbar utveckling för sektorn, varnar en branschspecialist.

En färsk rapport från Arizton Advisory and Intelligence har förutspått betydande tillväxt på den nordiska marknaden under det kommande decenniet.

Riklig tillgång på förnybara energikällor och statligt stöd till sektorn har gjort regionen till en attraktiv plats för storskaliga anläggningar och samlokalisering såsom serverhotell. Den nordiska marknaden förutspås att nästan fördubblas i storlek, från 5,24 miljarder USD 2021 till 10,21 miljarder USD 2027.

Grön konstruktion krävs för att stödja nordisk boomDen betydande tillväxten på denna marknad kommer sannolikt att medföra byggandet av nya datacenter i denna region. Greger Ruud, Sector Development Manager – Datacenter på Aggreko, varnar dock för att entreprenörer kommer att behöva stödjas i sina ansträngningar för att säkerställa att byggandet av nya sajter sker hållbart. Han säger: “Norden har kämpat för hållbar drift inom datacentersektorn i många år, vilket är en primär anledning till att det fortfarande är en nyckelplats för investeringar.”

“Det är dock avgörande att grönare praxis sträcker sig till såväl byggande som den dagliga driften, särskilt när effekterna av inbyggda utsläpp beaktas. Medan Norden redan närmar sig nettonollbyggnation, kommer hanteringen av sådana tillväxtnivåer sannolikt att visa sig vara regionens största utmaning hittills, så det är viktigt att omfattande stöd ges under denna period för att upprätthålla detta.”

För att säkerställa att datacenterentreprenörer får stöd i deras ansträngningar att bygga hållbart, har Aggreko lanserat initiativet Greener Upgrades. Inom programmet har företaget förbundit sig att uppnå en 50% minskning av lokala utsläpp under de kommande 10 åren, samtidigt som de lanserar en onlinebaserad utsläppskalkylator för att hjälpa operatörer att identifiera vilka koldioxidbesparingar som kan göras på plats.

Detta följer efter introduktionen av Stage V-generatorer till Aggreko-utbudet och vätebehandlad vegetabilisk olja (HVO) som ett drop-in-bränsle, vilket kan göra det möjligt för entreprenörer att uppnå upp till 90 % minskning av CO2 och 15 – 25 % minskning av kväveoxider och partikelämnen.

Greger sammanfattar: “Datacenteroperatörer i Norden har länge gått i bräschen för att göra allt de kan för att minska miljöpåverkan från sina anläggningar, från byggandet hela vägen upp till den dagliga driften. Men med en sektorn som kommer att bli överhettad under de kommande åren, är det uppenbart att stöd behövs för att säkerställa hållbar tillväxt. Här kommer initiativ som Greener Upgrades att vara ovärderligt för att hjälpa entreprenörer att ta sig an denna kommande utmaning.»

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>