Hållbarhet prioriterad fråga inom digital infrastruktur
Hem ENERGI Hållbarhet är en prioriterad fråga inom digital infrastruktur

Hållbarhet är en prioriterad fråga inom digital infrastruktur

Publicerat av: Redaktionen

Nu skrotas miljödepartementet, ett beslut som har väckt blandade reaktioner.

För näringslivet är det viktigare än någonsin att fortsätta driva hållbarhetsfrågan.

Den digitala infrastrukturen står för en växande energiförbrukning och det är dags att fler företag tar ansvar och utnyttjar stordriftsfördelar menar Maria Sundvall, vd för Equinix i Sverige.

Många datacenter är idag onödigt energikrävande och den ökande mängden data driver upp energiförbrukningen. För att undvika att energiåtgången eskalerar behöver fler företag välja mer hållbara lösningar.

Därför är det hoppfullt att nästan tre av fyra svenska företag, 73 procent, prioriterar hållbarhet när de investerar i sin digitala infrastruktur. Det visar en undersökning från Norstat som Equinix har låtit göra.

Det finns idag en rad lösningar som gör datacenter mer hållbara. Genom att dela resurser i så kallad co-location, använda energieffektiva kylanläggningar, återvinna hårdvara, utnyttja spillvärme från närliggande verksamhet, separera varm och kall luft i datahallarna och optimera användningen av bland annat ljuskällor kan energiförbrukningen i datacenter minska kraftigt.

Men dessa åtgärder kräver stora investeringar. Endast de största företagen klarar att bekosta det på egen hand. Därför är stordriftsfördelar en viktig nyckel för att uppnå bättre energieffektivitet.

Det är glädjande att se att närmare hälften, 49 procent, av de vd:ar och it-chefer som medverkat i undersökningen överväger att byta till datacenter som tjänst. Då samordnas den digitala infrastrukturen av resursstarka tredje parts-leverantörer som klarar att ta de tunga investeringarna för minskad energiförbrukning.

För många företag är bristen på hårdvara den stora drivkraften bakom bytet till datacenter som tjänst. Enligt Norstats undersökning har 73 procent av svenska företag fått vänta på leveranser av hårdvara till sin digitala infrastruktur. Beslutsfattarna i undersökningen ser även fördelar med att datacenter som tjänst sparar tid, förbättrar säkerheten och är mer prisvärt.

Men den långsiktigt viktigaste vinsten med en övergång till stordrift i datacenter som tjänst är tveklöst hållbarhetsaspekten.

Att hälften av beslutsfattarna prioriterar hållbarhetsfrågan innebär förhoppningsvis också att kravställningen skärps. Att datacenter är klimatneutrala bör vara ett grundläggande krav vid upphandling av digital infrastruktur. På Equinix arbetar vi mot ett globalt mål om klimatneutralitet år 2030. I Europa uppfyller vi på många håll redan detta mål.

Hållbarhet prioriterad fråga inom digital infrastruktur

Maria Sundvall, vd Equinix Sverige

Hållbarhet är den viktigaste utmaningen för vårt samhälle idag. Vi ser därför mycket positivt på att så många företag vill se en snabb övergång till datacenter som tjänst. 18 procent vill byta inom ett år och 35 procent inom två–tre år. För att möta detta behov har vi utvecklat tjänsten Equinix Metal.

Vi vill uppmana alla företag att höja kraven på leverantörerna inom digital infrastruktur. Våra digitala fotavtryck växer för varje dag. Den frågan måste börja prioriteras lika högt som det fysiska fotavtrycket. Delade resurser i hållbara datacenter är ett steg i rätt riktning.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>