Intresset för elsparkcyklarna är stort
Hem ENERGI Intresset för elsparkcyklarna är stort

Intresset för elsparkcyklarna är stort

Publicerat av: Redaktionen

Under hösten gick det att resa med el-scootrar i Sjöbo och Tomelilla inom tätorterna.

Denna tre månaders pilot gjordes i samarbete med TIER Mobility.

TIER stod för driften och kommunerna arrangerade testresenärer för att utvärdera piloten genom ”Mobilitet på tvärs”. Det är en unik pilot eftersom det blir första gången detta testas på en mindre svensk ort utan stadstrafik.

Lite siffror och resultat från piloten

Intresset för elsparkcyklarna har varit stort och de har använts flitigt. I Sjöbo har 608 personer testat el-scootrarna och i Tomelilla 523 personer. Totalt blir det över 7000 turer och som mest handlade det om 365 turer och över 70 unika användare på en dag i Sjöbo. I Tomelilla låg toppen på 145 turer och över 70 unika användare på samma dag.

Intresset för elsparkcyklarna är stortMånga av våra testresenärer har angett att de har använt elsparkcyklarna som en del av en längre resa och buss- och tågstationer var ”hot spots” för att låna och lämna elsparkcyklarna. Både datan och enkätsvaren indikerar därmed att de kan fungera som ett komplement till kollektivtrafiken.

Berättelser från testresenärer och svaren i enkäten visar att flera valde en elsparkcykel istället för att ta bilen. Men betydligt oftare valdes elsparkcykeln istället för promenaden eller en cykeltur. Enligt TIERs beräkningar ersätter var sjätte resa en bilresa.

Ytterligare en slutsats är att nuvarande affärsmodell för elsparkcyklar inte riktigt fungerar på så små orter som Sjöbo och Tomelilla, så vi kan inte räkna med en etablering inom närtid.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>