Hållbarhetstrender för skrivare har genomgått en imponerande utveckling sedan 1980-talet, men förbättringarna av förbrukningsvarorna som hör till har varit minst lika betydande.
Det kan se ut som om de centrala teknikerna för utskrifter i företag inte har förändrats så mycket under de senaste 40 åren.
På 1980-talet började laserskrivare, som då kunde skriva några sidor per minut, att bli överkomliga i pris för företag. De kostade då några tusen dollar. Ända sedan dess har laserskrivare har varit den dominerande tekniken. Men det har skett en hel del andra utvecklingar under årens lopp, i synnerhet när det gäller förbrukningsmaterial. I denna artikel ska vi beskriva utvecklingen av förbrukningsmaterial för skrivare, se på de främsta förändringarna i tekniken och vilka effekter de har haft, med kulmen i de eko-medvetna utvecklingar som vi kan se i dag.
Hållbarhetstrender -från skönskrivare till laser
Om vi går tillbaka till 1980-talet gjordes de flesta utskrifter fortfarande med skönskrivare och matrisskrivare. De första skönskrivarna var i praktiken bara automatiserade elektriska skrivmaskiner. De hade samma slags färgband. Matrisskrivarna, som fanns jämsides med skönskrivarna, var inte särskilt annorlunda – de hade också färgband. Det var ett sätt att tillföra bläck som då hade använts i minst hundra år. De första skrivmaskinerna av den typ som användes under 1900-talet kom på 1870-talet.
LÄS MER: Hållbarhetstrenderna som omvandlar företagsamheten
Dagens matrisskrivare använder fortfarande ungefär samma teknik, färgband på rullar. Det går att återanvända banden genom att tillföra bläck, men det är inte särskilt vanligt. När laserskrivarna kom följde en genomgripande förändring av hur förbrukningsmaterialet tillfördes, eftersom färgämnet inte längre var lika nära kopplat till bäraren som det kom i. Då på 1980-talet var avfall ingen stor sak. De flesta företag kastade kassetten när tonern var slut. Men möjligheten att låta behållaren göra nytta efter att innehållet var förbrukat fanns, och därmed förutsättningen för återanvändning.
Dags att minska avfallet
Så sent som i början av 1990-talet var återanvändning fortfarande inte särskilt viktigt för de flesta företag. Men det fanns tillverkare som börjat tänka på det. HPs program Planet Partners startade 1991 med återsändning och återvinning av kassetter för LaserJet. Programmet har gått från klarhet till klarhet. Sedan år 2000 har 99 miljoner kg av återvunnen plast använts vid tillverkningen av nya Original HP-kassetter för bläck och toner. Därmed har nästan 5 450 vagnslaster med plast undgått att hamna i havet eller på soptippen . I dag består HPs bläckpatroner till 80 procent och LaserJet-tonerkassetterna till 100 procent av återvunnet material . Inte minst viktigt är att HP har använt återvunna plastflaskor som samlats in i Haiti och på andra håll vid tillverkningen av Original HP Ink-patroner. Detta bidrar till skapandet av fasta jobb, ger människorna i Haiti nya möjligheter och bidrar till att hindra plast från att hamna i Karibiska havet .
LÄS MER: Hållbarhetstrender – Rethinking sustainability
Skrivare förbrukar mer än bara toner och patroner. Elförbrukning är också betydelsefullt. När de först kom drog laserskrivare mycket mer el än skönskrivare och maskinskrivare, och så är det fortfarande. En typisk matrisskrivare drar kanske 60 watt vid utskrift, medan en typisk laserskrivare snarare drar 250 watt – även om den senare är snabbare, vilket innebär att det går åt mindre tid per sida.
Hur som helst är kostnaden per sida för laserskrivare fortfarande högre, nästan tio gånger högre än för en matrisskrivare. Men högupplöst grafik och typografi går inte att framställa med matrisskrivare. Emellertid kan omkonstruktion av skrivarens förbrukningsmaterial, i stället för skrivaren, göra stor skillnad. Därför har HP försett JetIntelligence-kassetterna för LaserJet-serien med ett antal tekniker. En av dem är tonern ColorSphere 3, som smälter vid lägre temperatur, vilket minskar elförbrukningen. Tonern har ett hårt skal för förhöjt utbyte och sfärisk form, vilket också ökar antalet sidor som kan skrivas ut. Tonerns försegling avlägsnas dessutom automatisk vid installation, vilket minskar tiden det tar att byta tonerkassett.
Sammantaget ger JetIntelligence fler sidor per kassett, mindre slitage på kassetterna och det har dessutom mer tillförlitliga mätdon för att man inte ska byta ut en kassett när det fortfarande finns toner i den. Högre och mer tillförlitlig utskriftskvalitet har också en indirekt fördel. Dåliga utskrifter och papperstrassel gör att utskrifterna måste göras om, vilket är slöseri. Att hålla återutskrifterna till ett minimum betyder mindre pappersavfall. Att sätta dubbelsidig utskrift som förval kan dessutom halvera pappersförbrukningen.
LÄS MER: Därför är inte HPs arbete avslutat efter försäljningen
Det finns mer fysiskt förbrukningsmaterial att tänka på. Bildtrumman ingår ofta i tonerkassetten för laserskrivare, men den brukar hålla längre än tonern om den inte skadas. Det är bra ifall kassetten återanvänds, men annars är det slöseri, så om trumman byts ut bara när det behövs minskar resursförbrukningen.
Ekologiskt tänkande handlar inte bara om el, utbytesdelar och förbrukning av bläck och toner för själva skrivaren. En kassett med större utbyte kan minska antalet gånger som utbyteskassetter måste levereras och mängden emballage som behövs, eftersom det går åt färre kartonger. Det innebär att det går åt mindre bränsle för leveranser, eftersom det blir färre. Med HPs Instant Ink kan skrivaren till och med själv skicka efter utbyteskassetter när den märker att nivån börjar bli låg .
Framväxten av bläckskrivare för företag
Laserskrivare har visserligen varit standard för företag i årtionden, men nyligen har de fått konkurrens. Länge var marknaden uppdelad i laserskrivare för företag och bläckskrivare för hemmabruk, eftersom bläckskrivare kunde ge högre bildkvalitet till lägre ingångskostnad. Det gällde för själva skrivaren – driftskostnaden för stora volymer brukade bli högre. När det gällde företag kunde bläckskrivarna inte vinna insteg, eftersom de var långsammare och dyrare i drift än laser- och LED-skrivare, även om de var billigare i inköp.
LÄS MER: Kriget mot plast och hur företags sociala ansvarstagande kan bidra
Men allt detta förändrades när HPs PageWide-teknologi kom. Laserskrivare är snabba därför att de använder en laserstråle som riktas av en rörlig spegel och ”ritar” en bild av sidan som ska skrivas ut i form av elektriska laddningar på trumman. Det gör att många sidor kan matas ut per minut. Bläckskrivare har tidigare behövt förflytta skrivhuvudet fysiskt längs med sidan för att skriva ut raderna, och det måste den göra många gånger för att bli klar med en sida. HPs PageWide-teknologi undanröjer det problemet, eftersom den arbetar med ett skrivhuvud som är lika brett som ett pappersark – så den behöver inte förflytta sig.
Det har gjort att bläckskrivare har kunnat ta plats jämsides med laserskrivare på företag. Faktum är att OfficeJet Pro X till och med har slagit laserskrivaren när det gäller utskriftshastighet. OfficeJet Pro X551dw satte officiellt Guinness-världsrekord 2012 för kortast tid för utskrift av 500 ark .
Hållberhetstrender – Utskrifter får en ny dimension
Förbrukningsvaror för skrivare kommer emellertid att genomgå en radikal förändring om förutsägelserna om 3D-utskrifter håller. På bara tre år, från slutet av 2014 till 2017, ökade det totala antalet sålda 3D-skrivare i skrivbordsformat nästan trefaldigt, en kumulerad årlig tillväxttakt (CAGR) på 42 procent (. Så i stället för att tyna bort i företagsvärldens allt mer virtualiserade digitala landskap tycks framtiden för utskrifter te sig ljusare än någonsin tidigare.