Svart på vitt. Nu vet vi hur mycket man som fastighetsägare kan spara på digitala driftlösningar
Hem ENERGI Svart på vitt. Nu vet vi hur mycket man som fastighetsägare kan spara på digitala driftlösningar

Svart på vitt. Nu vet vi hur mycket man som fastighetsägare kan spara på digitala driftlösningar

Publicerat av: Redaktionen

Vill du spara 10-15% på din fastighets energiförbrukning?

Svart på vitt. Nu vet vi hur mycket man som fastighetsägare kan spara på digitala driftlösningar

Eller, vad sägs om att spara 60% av konsultkostnaderna och manuellt expertarbete för att optimera inomhusklimatet?

Skulle du göra en investering i din fastighet som ger en tvåsiffrig intern avkastning?

Den tekniska revolutionen har släpat efter i fastighetsbranschen. De flesta löften om stora besparingar och minskade koldioxidutsläpp har baserats på uppskattningar och ibland rena gissningar. Men det bästa sättet att syna vaga löften är att analysera data och titta på konkreta resultat. Våra uppgifter visar att frågan om det är lönsamt att gå över till digitalt underhåll nu kan anses vara besvarad.

Nuuka har vi under flera års tid samlat in data från idag mer än 3.000 byggnader i sex länder. Vi har identifierat flera konkreta fördelar som kan uppnås genom automatisering och att använda AI för att bättre optimera energihantering och drift- och underhållsprocesserna i fastigheterna.

Baserat på insamlade data och löpande uppföljning har vi nu tillsammans med några av våra kunder utvärderat resultaten. Vi kan nu visa att digitaliseringen av fastighetssystemen ger:

-Minskade driftskostnader

-Förbättrat inomhusklimat

-Minskade CO2-ustläpp

Effekter som i förlängningen också förbättrar kassaflödet för fastighetsägaren och bidrar till ökat fastighetsvärde.

Fördelar som går längre än de operativa kostnadsbesparingarna

Låt oss använda offentliga byggnader i Finland som ett exempel. Här kan vi beräkna de genomsnittliga kostnaderna för energiförbrukning samt drift- och underhåll. Vi kan också beräkna det genomsnittliga antalet expert- och konsultarbetstimmar som används för att optimera värme- och kylprocesserna och inomhusluften i dessa byggnader.

Svart på vitt. Nu vet vi hur mycket man som fastighetsägare kan spara på digitala driftlösningar 3

 

Den genomsnittliga kostnaden för energiförbrukning och underhåll i ovan nämnda kategorier var 289 SEK per m2/år i byggnaderna före digitaliseringen.

Minskad energiförbrukning, minskade externa experttimmar och mycket mer

  • På årsbasis kan elförbrukningen minskas med 10 procent och förbrukningen av värme och kyla med 7 procent genom att använda automatisk HVAC-processdiagnostik.
  • Expertarbetet minskas med 60% tack vare automatisk HVAC-processdiagnostik, jämfört med traditionell BMS-övervakning
  • Konsultkostnader för rådgivning kring inomhusluft och relaterade undersökningar minskade med 50% genom att istället använda inomhusluftsensorer och automatiskt övervaka inomhusluftkvaliteten i realtid.
  • Elförbrukning för ventilationen minskades sedan ytterligare med 15% och energiförbrukningen för uppvärmning och kylning av ventilationsluften minskar med 10% när det optimeras med artificiell intelligens (Med garanterat optimalt inomhusklimat)
Svart på vitt. Nu vet vi hur mycket man som fastighetsägare kan spara på digitala driftlösningar 4

 

Besparingar på upp till 79,1 SEK per m2/år är möjliga för fastighetsägare.

Den interna avkastningen på investeringen blir lätt tvåsiffrig. För många fastighetsägare överstiger detta kravet på kapitalavkastning och gör beslutet om investeringen enkel att ta.

Så, låt oss avfärda eventuella tvivel på, Om det är dags för fastighetsägare att börja ansluta sina byggnader, och istället börja planera för en automatiserad och optimerad drift som gör byggnaderna hälsosamma för människor, företaget och för miljön.

Olli Parkkonen

Head of Business Development Nuuka

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>