Riksdagspolitikens hantering av digitaliseringen – lansering av ny studie från tankesmedjan Fores
Hem POLITIK Riksdagspolitikens hantering av digitaliseringen – lansering av ny studie från tankesmedjan Fores

Riksdagspolitikens hantering av digitaliseringen – lansering av ny studie från tankesmedjan Fores

Publicerat av: Redaktionen

Det rör på sig i policy- och förvaltningskretsar inom digitaliseringsfrågan.

Med denna policy brief vill Fores program Digitala samhället se över politikens förmåga att hantera digitaliseringen, och på vilka sätt frågan hanteras av riksdagspartierna.

Detta gör vi genom att kartlägga riksdagspartiernas ansatser att hantera digitalisering som fråga de senaste åren. Den 4 december 2019 släpps Fores policy brief ”Politikens förmåga att hantera digitaliseringen: riksdag och riksdagspartier”.

Riksdagspolitikens hantering av digitaliseringen – lansering av ny studie från tankesmedjan Fores

Politikens förmåga att hantera digitalisering: riksdag och riksdagspartier

– När man tittar på hur digitalisering behandlats som politisk fråga, blir det tydligt att begreppen fylls med olika innehåll beroende på forum och avsändare. I riksdagsmotioner kopplas digitalisering ofta till inrikespolitiska budgetval, medan det i andra delar av politiken kopplas till den europeiska digitaliseringsstrategin och rådande lagar och förordningar, säger Jonas Andersson Schwarz, redaktör av policy briefen och vetenskaplig rådgivare och forskare på Fores.

Jonas Andersson Schwarz menar att digitalisering som politisk fråga rör sig mellan departement, myndigheter och politiker. Olika vinklar och sakfrågor verkar avlösa varandra. Ett år är det ”big data”, sedan ”algoritmer” och nu tycks det vara ”AI”. Denna policy brief är del av ett större underlag till en framåtlutad och mer konkret digitaliseringspolitik. Med bred intern kunskap samt gedigna kontaktnät inom politik, akademi, näringsliv och civilsamhälle kan Fores agera arena för de samtal och den kunskap som behövs för att orientera sig i frågan.

– Vi tror att många, framförallt bland mer etablerade makthavare som statsråd och riksdagsledamöter, tyvärr saknar tillräcklig kunskap och förståelse som krävs för att bemöta digitaliseringen som samhällsfråga och ta kloka, strategiska men samtidigt visionära beslut, menar Stefan Larsson, chef för Digitala samhället, Fores. Genom att sammanföra experter och politiker kan vi skapa en nödvändig kunskapsgrund för att Sverige ska kunna möta digitaliseringen på bästa sätt, och undvika fallgroparna.

Under 2020 kommer Fores programområde Digitala samhället att fortsätta lyfta frågan om politikens förmåga att hantera digitaliseringen. Betoning kommer ligga på samhällsnyttor och värden utöver de rent vinstorienterade, t.ex. tillförlitlighet, långsiktighet och etiskt ansvarstagande, samt digital kompetensförsörjning i bred bemärkelse.

Policy briefen lanseras på fores.se den 4 december 2019. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>