Havreskal blir nu betong och energi i nytt samarbete
Hem ENERGI Havreskal blir nu betong och energi i nytt samarbete

Havreskal blir nu betong och energi i nytt samarbete

Publicerat av: Redaktionen

En halvering av klimatavtrycket jämfört med traditionell cementproduktion och samtidigt mer återvunnen fjärrvärmeproduktion.

Det är förväntningarna på samarbetet och testerna som ByggVesta och E.ON nu drar i gång.

Fastighetsbolaget ByggVesta och energibolaget E.ON gör en gemensam satsning på förbränning av havreskal.

Genom enkla anpassningar av förbränningsprocessen erhålls en högkvalitativ mikrosilika vilken kan ersätta vanlig cement och därmed ge ett lägre koldioxidavtryck vid betongproduktion. Samtidigt ger förbränningsprocessen varmvatten till fjärrvärmekunderna i området.

– Vi tror att branschöverskridande samarbeten är en förutsättning för att lyckas med klimatomställningen i samhället. Detta är ett gott exempel på hur innovation kan skapa synergieffekter för flera branscher, säger Alicia Åhlfeldt, hållbarhetsstrateg ByggVesta.

En avsiktsförklaring om samarbetet är påskriven och tester av förbränningen inleds efter sensommarens svenska havreskörd. Havreskal är idag en restprodukt med låg nyttjandegrad och satsningen på mikrosilika ses därmed som en viktig framtidssatsning för både E.ON och ByggVesta.

– Det här är ytterligare ett exempel på att E.ON tillsammans med olika partner testar innovativa och hållbara lösningar som både bidrar till sänkta koldioxidutsläpp inom flera sektorer och till mer återvunnen fjärrvärmeproduktion, säger Anette Blücher, chef E.ON Energiinfrastruktur.

Havreskal blir nu betong och energi i nytt samarbeteEnligt beräkningar kan cementmängden halveras genom inblandning av mikrosilika, från runt 400 kg till cirka 200 kg cement per kubikmeter betong. Därmed är det möjligt att kraftigt sänka koldioxidavtrycket. Betongelement gjutna med denna typ av betong, Agri Betong, har redan testats i flera av ByggVestas bostadsprojekt med mycket gott resultat.

Förbränningstesterna inleds i E.ONs värmeanläggning vid COOP centrallager i Upplands-Bro. Målet för parternas samarbete och tester är att om möjligt, i ett senare skede skala upp för en industrialiserad process.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>