Hem IT Investerare storsatsar på Oterlu – ska revolutionera den sociala miljön online

Investerare storsatsar på Oterlu – ska revolutionera den sociala miljön online

Publicerat av: Redaktionen
Investerare storsatsar på Oterlu - ska revolutionera den sociala miljön online 2

Alexander Gee och Ludvig Gee.

Chalmers Ventures, Icebreaker och Toca Boca-grundaren Björn Jeffery, investerar 3 miljoner kronor i Oterlu. Det Göteborgsbaserade startupbolaget Oterlu hjälper spelföretag att förbättra den sociala miljön på deras plattformar med hjälp av AI – en utveckling som kan minska mobbning, trakasserier och grooming i olika online-forum.

Stora framgångar har gjorts med hjälp av AI för att förhindra trakasserier online men hittills har de framgångarna endast kunnat skördas av stora företag med stora resurser. Oterlu, som startade sin företagsresa i Chalmers Ventures Acceleratorprogram, har utvecklat en AI-tjänst som identifierar, tolkar och analyserar spelares beteenden och kan hjälpa alla företag med spelplattformar att minska riskerna för trakasserier, mobbning och grooming.

23% av onlinespelare som blivit trakasserade undviker spelplattformar där det ryktas om att trakasserier existerar. 19% av onlinespelare som varit med om trakasserier slutar spela helt och hållet. Oterlus tjänst hjälper företag att identifiera och tolka beteenden på deras plattform med anonymiserad data, utan att röja användarnas identitet.

Ju mer vår närvaro i digitala medier ökar desto tydligare blir behovet av Oterlus tjänst, säger Fredrik Örneblad, programansvarig för acceleratorn och Oterlus affärscoach på Chalmers Ventures. Oterlu möter ett stort behov på marknaden där plattformsägare måste hjälpa sina användare och skapa en trygg miljö. I slutändan handlar det om välbefinnande. Oterlu löser inte bara ett stort problem, de gör det utan att kliva över en integritetsgräns. Det har varit väldigt spännande att vara med på deras resa.

Oterlu grundades 2019 av Alexander Gee, Ludvig Gee och Sebastian Nabrink. Alexander återvände till Sverige efter åtta år hos Google där han arbetade med just barns säkerhet online och närmade sig Ludvig och Sebastian, som båda två arbetat länge med AI och maskininlärning, med idén som skulle komma att bli Oterlu.

Vi har alla tre växt upp med att spela spel online och verkligheten för oss var att vi antingen fick stå ut med trakasserierna på olika forum eller välja att själva sluta spela spelet. Vad vi gör nu är att ge spelplattformarna verktygen att skapa en bättre miljö för sina spelare genom den data vi levererar till dem, säger Alexander Gee, CEO på Oterlu.

Nu investerar Chalmers Ventures, Icebreaker och Toca Boca-grundaren Björn Jeffery 3 miljoner i Oterlu. Oterlu kan därmed skala upp, expandera sin plattform och hjälpa fler spelbolag att skapa en bättre social miljö för sina spelare.

Stor spelutvecklare är Oterlus första kund

Kuuhubb, en spelutvecklare med ett stort globalt community, har gått in som Oterlus första kund. Som ett community med en kvinnlig målgrupp har de sedan länge arbetat med att försöka skapa säkrare miljöer för sina användare.

Vi är väldigt stolta över vår community och har alltid försökt skydda den på bästa möjliga sätt. Det har gjort att vi ser problemet med den tuffa miljön som påverkar online communities på väldigt nära håll och förstått begränsningarna med traditionella automatiserade modereringsverktyg. Att Oterlu använder sig av AI och maskininlärning är ett stort steg i rätt riktning, där det finns möjlighet att lösa problemet med trakasserier på ett bra och hållbart sätt, säger Marco Sandrini, CTO på Kuuhubb

Att Kuuhubb är med oss är ett bevis på ett spelföretag som dagligen möter den tuffa miljön i forumen, har insikt i problemet och tar sitt ansvar. Statistiskt är kvinnor mer utsatta för trakasserier i spelvärlden och online överlag. Men det är ett samhällsproblem och om vi kan ge små- och medelstora plattformar möjligheten att lösa problemet utan att inkräkta på användares privatliv så vinner alla på det, avslutar Alexander.

Oterlus tjänst rullas nu ut i spelbranschen men går att tillämpa i alla typer av sociala onlineforum. Behovet är lika stort på andra plattformar som till exempel dejtingappar. Med nytt kapital i ryggen kommer Oterlu nu kunna växla upp och göra avtryck i fler branscher.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>