Hem NYHETER Klimatdebatten har positiv påverkan på svenskarnas konsumtion

Klimatdebatten har positiv påverkan på svenskarnas konsumtion

Publicerat av: Redaktionen

Klimatdebatten har positiv påverkan på svenskarnas konsumtion 3

Earth Overshoot Day – dagen då vi förbrukat jordens resurser för resten av året – infaller i år nästan en månad senare än 2019. Vidare kan man se att klimatdebatten haft en positiv påverkan på svenska folkets konsumtionsvanor och att nära hälften för miljöns skull har minskat sina nyköp under det senaste året. Det visar en undersökning från Blocket och Kantar Sifo.

Under 2019 inträffade Earth Overshoot Day den 29 juli vilket var tidigare än någonsin men i år har dagen flyttats framåt med nästan en månad – en förflyttning som troligtvis är tillfällig och skett till följd av den globala Covid-19 pandemin.

Men det är inte enbart pandemin som haft en positiv påverkan på miljön i år. I Sverige visar en undersökning från Blocket och Kantar Sifo att klimatdebatten fått svenska folket att se över sina konsumtionsvanor och att nära hälften (44 %) under det senaste året i någon grad har minskat sina nyköp av kläder, inredning och/eller saker till förmån av miljön.

Positiv trend för begagnathandelnInställningen till att handla begagnat fortsätter att bli mer och mer positiv och nya siffror bekräftar att trenden fortsätter peka uppåt. När svenskarna får uppskatta hur stor del av deras inköp 2019 som var begagnat blir snittet 15 procent, och var fjärde (25 %) tror att de kommer handla mer begagnat under 2020.

– Begagnathandeln har fantastiska effekter på miljön och under 2019 lyckades svenskarna spara in cirka 730 000 ton CO2, bara via Blocket! Vi hoppas att begagnateffekten blir ännu större 2020 och att fler väljer second hand istället för nyköp, säger Eva Okmian Danielsson, hållbarhetsansvarig på Blocket

I undersökningen framgår det att var fjärde svensk (25 %) idag köper nya kläder, inredning och/eller saker som de inte nödvändigtvis behöver, minst en gång i månaden. Snittet är högre i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö än övriga landet (28 % jämfört med 22 %).

– När man ser dessa siffror förstår man hur mycket potential det finns att faktiskt göra skillnad. Det tar tid att ställa om till ett cirkulärt konsumtionsmönster, men alla små beslut räknas. Testa att ställa dig själv frågorna ‘Behöver jag det här?’ eller ‘Kan jag köpa det begagnat istället?’ innan nästa inköp, föreslår Eva Okmian Danielsson.

Läs mer om begagnathandelns positiva miljöpåverkan här.

Fakta från undersökningen:

  • Unga kvinnor (18-29 år) uppger i högst utsträckning att de som köpte mest begagnat under 2019, 22 procent av deras inköp var second hand.
  • 63 procent av alla män uppger att de inte alls eller i mycket låg grad har gjort något för att minska sin konsumtion på grund av klimatdebatten. 17 procent svarar även att de aldrig handlar begagnat.
  • Respondenter i åldersgruppen 18-49 år uppskattar att var femte sak de inhandlade under 2019 var begagnad (19%).
  • Kvinnor (29 %) och åldersgruppen 18-29 år (35 %) uppger i högre grad än snittet att de troligtvis kommer handla mer begagnat i år jämfört med 2019.
  • Fyra av tio kvinnor (42 %) mellan 18-49 år uppger att de köper något som inte huvudsakligen är nödvändig, varje månad.
  • De som i störst utsträckning uppger att de handlade begagnat under 2019 är boende i Uppsala län (20 %) medan de som uppger sig ha handlat minst begagnat under 2019 är Blekinge län (11 %) och Kronobergs län (11 %).

Statistik från Begagnateffekten:

Genom att handla begagnat på Blocket sparade svenskarna under 2019 in:

  • Samma mängd CO2 som trafiken i Stockholm orsakar under 10 månader
  • Aluminium som motsvarar vikten av 1,7 miljarder ton pantburkar
  • Stål som motsvarar 3 300 km järnväg
  • Plast som motsvarar 5,7 miljarder ton plastpåsar

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes under tidsperioden 23/3-1/4 2020 i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. 2306 intervjuer samlades in. De svarande är i åldersgruppen 18-79 år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>