Hem NYHETER Kraftig ökning av förpackningar på landets återvinningsstationer

Kraftig ökning av förpackningar på landets återvinningsstationer

Publicerat av: Redaktionen

Kraftig ökning av förpackningar på landets återvinningsstationer 3

Coronapandemin har ändrat svenskarnas rese- och konsumtionsmönster vilket påverkar insamlingen av landets förpackningar.

Flödena av förpackningar har aldrig varit så höga den här tiden på året och går att jämföra med julhelgen, vilket är den tid då vi har allra flest förpackningar i omlopp. På grund av att vi svenskar inte reser som vi brukar, så är det också svårt att planera och styra om tömningar av återvinningsstationer så att de anpassas efter hur verkligheten ser ut.

Den senaste statistiken från Förpacknings- och tidningsinsamlingen visar att antalet insamlade förpackningarna ökar med 20% jämfört med samma tid förra året. På förpacknings- och tidningsinsamlingen arbetar man intensivt tillsammans med sina entreprenörer för att anpassa och öka tömningsscheman och rutter efter de nya förutsättningarna.

– Vi ökar antalet tömningar och försöker styra om så att de stationer som är mest belastade töms mest, men det går inte alltid så fort som vi önskar,säger Fredrik Gemfors chef för insamling på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Som konsument kan det innebära att det kan vara svårt att få plats med sina förpackningar när man kommer till en återvinningsstation. Det man kan göra är att platta ihop sina förpackningar så mycket som möjligt och försöka trycka in dem i behållarna.

– Om alla hjälps åt och plattar ihop sina förpackningar så får mer plats. Det är också viktigt att inte ställa något utanför då det snabbt leder till mer nedskräpning och det kan bli svårt för tömningsbilen att komma fram och tömma behållarna,säger Fredrik Gemfors.

Det sker också ökande mängder av nedskräpning och dumpningar som inte hör hemma på återvinningsstationerna. Återvinningsstationerna är till för hushållens förpackningar och tidningar. Farligt avfall, grov- och byggsopor samt andra hushållsavfall ska lämnas på kommunens bemannade återvinningscentraler.

– När annat avfall dumpas på en återvinningsstation så är det faktiskt ett lagbrott, dessutom tar det både tid och resurser som annars hade kunnat läggas på det faktiska tömnings och städningsarbetet, vilket är mycket olyckligt, säger Fredrik Gemfors.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>