Trots ett börsår med stora svängningar, stundande USA-val och osäkerhet kring Coronapandemin uppger 66 procent att de inte är oroliga för sitt sparkapital. Det visar en undersökning av Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. Men med tanke på den osäkerhet som råder kan det vara bra att se över sitt sparande, oavsett vad man tror om börsen i höst.
I början på året föll börsen kraftigt efter en längre tids börsuppgång. Den sista mars hade börsen fallit med 18 procent sedan årsskiftet. Den sista augusti var börsen åter på plus och idag har den stigit med cirka sju procent sedan årsskiftet. Trots att börsen återhämtat sig uppger 29 procent att deras sparkapital har minskat i värde. Ungefär lika många uppger att de är mer oroliga över sitt sparande nu jämfört med tidigare. 15 procent uppger också att börsutvecklingen påverkat hur de sparar.
– Under våren fick många se värdet på sina placeringar minska. En del ångrade kanske att de hade en hög andel aktier, och därmed också hög risk, i sitt sparande. I så fall finns en ny chans att justera sina placeringar nu, så att man sparar på ett sätt som är anpassat efter vilken risk man är beredd att ta och när man behöver pengarna. Det är klokt att göra oavsett vad man tror om börsens utveckling i höst, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.
Långsiktigt och regelbundet sparande ökar möjligheten till avkastning
Nyckeln till framgång är att spara regelbundet, vara långsiktig och utgå från sin riskvilja och hur lång tid man vill spara. Ju högre risk man är beredd att ta och ju längre tid man planerar att ha pengarna placerade, desto högre andel aktier kan man ha. Med en längre sparhorisont är sannolikheten att få en positiv avkastning högre, eftersom en eventuell nedgång då kan hinna återhämtas.
– Småsparare lockas ibland att köpa när börsen stiger och sälja när börsen faller. Men de som oftast lyckas bra på börsen är de som sparar regelbundet under lång tid och förstår avgifternas betydelse. De som dessutom med jämna mellanrum ser över sitt sparkapital och anpassar risken efter sin riskvilja och sparhorisont är de som lyckas allra bäst, säger Arturo Arques.
200 kronor i månaden kan växa till 200 000 kronor på 30 år
Även ett litet månatligt sparande kan med tiden växa till ett betydande belopp. 200 kronor i månadssparande med 6 procent i avkastning kan efter 30 år att ha växt till 200 000 kr. 500 kronor i månaden kan ha växt till 500 000 kronor efter 30 år.¹
– Helt säker kan man aldrig vara, men den som sparat i fem år eller längre på börsen har ofta fått en god avkastning. Med tio års sparhorisont ökar sannolikheten för en god avkastning ytterligare. Det beror bland annat på den så kallade ränta-på-ränta-effekten: I början får du bara avkastning på din grundinvestering, men med tiden kan även den avkastning som återinvesteras generera avkastning, säger Arturo Arques.