Ny energi- och klimatstrategi ska bidra till att minska Landskronas klimatpåverkan
Hem ENERGI Landskrona stad har antagit en energi- och klimatstrategi som ska bidra till att minska Landskronas klimatpåverkan.

Landskrona stad har antagit en energi- och klimatstrategi som ska bidra till att minska Landskronas klimatpåverkan.

Publicerat av: Redaktionen

Miljönämnden i Landskrona har antagit en ny energi- och klimatstrategi.

Målet med strategin är att minska klimatpåverkan och att säkra en långsiktigt hållbar energiförsörjning för Landskrona stad.

Energi- och klimatfrågan är en av de största utmaningarna världen står inför.

För att lyckas med att hålla medeltemperaturökningen under två grader, och därmed kunna uppfylla Parisavtalets mål, måste utsläppen minska drastiskt. Landskrona stad vill bidra i detta globala arbete.

– Landskronas målbild är att vi på sikt ska ha negativa utsläpp av växthusgaser, alltså att vi binder mer koldioxid från atmosfären än vad om släpps ut. Det kommer både att förbättra miljön för våra invånare och bidra till en mer attraktiv stad, säger Elvir Mesanovic (MP), kommunalråd och ordförande i miljönämnden.

Ny energi- och klimatstrategi ska bidra till att minska Landskronas klimatpåverkan

Den nya energi- och klimatstrategin ingår i stadens miljöprogram som också antogs vid miljönämndens senaste sammanträde.

Miljöprogrammet beskriver hur Landskrona stads systematiska miljö-och klimatarbete ska genomföras, och gäller under perioden 2023–2030.

Kopplat till miljöprogrammet finns tre underliggande strategier:

  • energi- och klimatstrategi
  • naturvårdsstrategi
  • strategi för sund och hållbar livsmiljö

– De här strategierna är viktiga eftersom de ger en tydlig och långsiktig inriktning för hur staden ska arbeta med klimat- och miljöfrågor, säger Jörgen Hanak, förvaltningschef på miljöförvaltningen.

Energi- och klimatstrategin har åtta fokusområden:

  1. Energieffektiva och fossilfria bostäder, fastigheter, infrastrukturer och företag
  2. Energiförsörjning baserad på fossilfria energikällor med cirkulära flöden, utökad självförsörjning och återvunnen energi
  3. Säker och trygg el- och energiförsörjning
  4. Energieffektiva och fossilfria arbetsmaskiner, handmaskiner, transporter och resor
  5. Omställning till hållbar och klimatsmart konsumtion
  6. Hållbar kommunal finansförvaltning
  7. Negativa koldioxidutsläpp genom koldioxidinlagring och klimatkompensation
  8. Engagerade kommunala verksamheter och näringsliv, föreningar och kommuninvånare i energi- och klimatomställningen samt energieffektiviseringsarbetet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>