Låt laddinfrastrukturen i Sverige stå i fokus under 2022
Hem TRANSPORT Låt laddinfrastrukturen i Sverige stå i fokus

Låt laddinfrastrukturen i Sverige stå i fokus

Publicerat av: Redaktionen

Under 2022 kommer kampen om elbilsköparna att hårdna.

Bland annat kommer vi att se en mängd nya bilmärken på den svenska marknaden.

Detta ställer stora krav på laddinfrastrukturen i Sverige. Det skriver Cecilia Routledge, globalt ansvarig för E-mobility på CTEK.

Under kommande decennium kommer vi behöva runt 250 000 laddpunkter i Sverige för att möta behoven från de miljontals elfordon som rullar på våra vägar då. Utrullningen av laddinfrastruktur är en oerhört viktig komponent i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Lika viktigt är att diskutera hur vi vill att dessa laddpunkter ska fungera och integreras i samhället.

Här är några spaningar som jag bedömer kommer att ske på vägen dit.

  1. Låt laddinfrastrukturen i Sverige stå i fokus under 2022

    Cecilia Routledge

    Öppna standarder och lastbalansering blir allt viktigare

Laddpunkternas uppkoppling är en av de viktigaste aspekterna för att bygga stabila elsystem samt för att möta eventuell effektproblematik i delar av en tätort eller i en större stad. Öppna protokoll likt OCCP bör vara standard. Alla laddpunkter bör också kunna lastbalansera, vilket innebär att man optimerar laddningen utifrån behoven och kapaciteten hos enskilda hushåll och fastigheter. Smart och säker laddning gagnar samhället i stort.

      2. Förenklade betalningslösningar gör entré

Aktörerna på marknaden idag är många vilket är bra. Men det har även lett till en uppsjö av olika betalningssätt vid landets alla laddstationer. Som elbilsägare kan man tvingas släpa med sig flera RFID-taggar i handskfacket för att kunna ladda på vägarna. Kommer man till en ny laddstolpe kan man också behöva scanna en QR-kod och registrera sig på en webbsida eller i en app för att kunna ladda. Det pågår ett arbete kring en EU-lagstiftning där aktörer kan tvingas öppna sina laddare för alla på ett icke-diskriminerande och transparent sätt. En del av en sådan lagstiftning hade inneburit krav på att betalkort måste gå att använda när man laddar. Förhoppningsvis blir 2022 året då vi byter RFID-taggar, QR-koder och appar mot möjligheten att enkelt blippa våra mobiler och betalkort när vi behöver fylla på några kilowattimmar till bilens batteri. Även ISO 15118 kommer att göra det möjligt för ett elfordon att automatiskt identifiera och auktorisera sig till en kompatibel laddstation för att ladda batteriet. Något som rimmar väl med Sveriges miljömål och de globala hållbarhetsmålen.

  1. Fler arbetsgivare erbjuder elbilsladdning på arbetsplatsen

Idag laddar många anställda sin mobiltelefon på arbetsplatsen vid behov och med installation av laddboxar kan de även ladda sin bil. Som arbetsgivare kan man idag genom installation av laddboxar på parkeringen sätta upp en egen ”mack” för anställda. Detta gör inte bara att man som arbetsgivare gör det enklare för anställda att komma till en ”fulltankad” bil när de skall åka hem, utan visar även att man som arbetsgivare ligger i framkant vad gäller omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle. Tänk dock på att laddning av elbilar på kontoret räknas som en förmån och hantering och administration av själva laddningen måste vara på plats för att allt skall bli rätt. Nya regler för förmånsbeskattning av elbilsladdning tros komma på plats under 2022.

  1. Elektrifiering av bilflottor ökarStora som små företag har insett nyttan i att elektrifiera sina fordonsflottar. Det gäller inte minst transportsektorn som idag står för nära en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Kraftfulla åtgärder behövs för att utsläppen från transporter ska minska i snabbare takt och elektrifiering är en viktig del av lösningen. Genom satsningar från företag inom branschen och med hjälp av styrmedel som Bonus-malussystemet, premien för ellastbilar och elbussar, och satsningar på laddinfrastruktur har utvecklingen gått framåt. Utrullningen av laddinfrastruktur är utan tvivel en viktig variabel i detta arbete.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>