Löfbergs hållbarhetsredovisning: ”Vi kan inte klimatkompensera bort utmaningarna inom kaffeindustrin”
Hem MILJÖ Löfbergs nya hållbarhetsredovisning: ”Vi kan inte klimatkompensera bort utmaningarna inom kaffeindustrin”

Löfbergs nya hållbarhetsredovisning: ”Vi kan inte klimatkompensera bort utmaningarna inom kaffeindustrin”

Publicerat av: Redaktionen

Genom ett målmedvetet arbete och stora investeringar har Löfbergs lyckats minska sin klimatpåverkan med hela 90 procent de senaste tre åren.

Det visar det familjeägda kafferosteriets nya hållbarhetsredovisning som släpps idag.

Nu sätter företaget nya tuffa klimatmål med fokus på att minska klimatutsläppen i hela värdekedjan – alltså även utanför den egna verksamheten.

– Klimatförändringarna påverkar redan kaffeindustrin i hög utsträckning och något måste göras. Det handlar om att utsläppen måste minska på riktigt i hela värdekedjan, vi kan till exempel inte klimatkompensera bort utmaningarna i kaffeindustrin, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.

Nu sätter Löfbergs konkreta mål när det gäller klimatutsläppen även utanför den egna verksamheten, till exempel för odling, kundtransporter och konsumtion. Senast 2030 ska Löfbergs ha bidragit till en minskning med 30 procent.

– Det här kommer att kräva nya typer av samarbeten, vilket vi välkomnar. I slutändan handlar det om att vi vill bidra till en värld där både människor och kaffe kan växa, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Lyckad klimatinvestering

Att Löfbergs minskat den egna klimatpåverkan med 90 procent de senaste tre åren beror framför allt på att man ställt om till grön biogasol i rostprocessen, och att man investerat drygt 200 miljoner kronor i ett nytt, modernt och miljöcertifierat kafferosteri i Karlstad.

– Det nya kafferosteriet är verkligen en lyckad klimatinvestering som innebär att vi tar ett jättekliv i vårt klimatarbete. Det i kombination med att vi hittar nya smarta lösningar som minskar vårt svinn, ökar andelen växtbaserat förpackningsmaterial och annat gör att vi stadigt närmar oss målsättningen att bli cirkulära och genererar noll avfall, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Bortom hållbarhetscertifieringar

1995 importerade Löfbergs den första containern med ekologiskt kaffe till Sverige, och idag har hela sortimentet en hållbarhetsmärkning. Det har bland annat bidragit till 45 miljoner kronor i extra premier till Fairtrade-odlare och -kooperativ under året, och att en yta motsvarande 12 700 ställts om till ekologisk odling utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Men Löfbergs gör stora insatser bortom hållbarhetscertifieringarna också, till exempel genom egna utvecklingsprojekt. Arbetet sker inom ramen för International Coffee Partners och coffee&climate, två initiativ som Löfbergs grundat tillsammans med andra europeiska kaffeföretag. Fram till idag har närmare 180 000 kaffeodlare deltagit i projekten.

– Att stärka kaffeodlarna och deras möjligheter att möta klimatförändringar och förbättra sina levnadsvillkor är en prioriterad fråga för att säkra kaffets framtid, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Några av Löfbergs hållbarhetsnyheter från året som gått:
  • Löfbergs hållbarhetsredovisning: ”Vi kan inte klimatkompensera bort utmaningarna inom kaffeindustrin”

    – Klimatförändringarna påverkar redan kaffeindustrin i hög utsträckning och något måste göras. Det handlar om att utsläppen måste minska på riktigt i hela värdekedjan, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs.

    90 % minskad klimatpåverkan (basår 2018/2019).

  • 73 % växtbaserat förpackningsmaterial
  • 45 miljoner kronor i extra premier till Fairtrade-odlare och -kooperativ.
  • Bidrar till att en yta motsvarande 12 700 fotbollsplaner ställts om till ekologisk odling utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel
  • 176 000 småskaliga kaffeodlare i egna utvecklingsprojekt (basår 2001)
  • Ny rekryteringsprocess för mer inkluderande och jämställda rekryteringar

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>