Hem NYHETER Microsoft presenterar nyheter och framsteg på vägen mot målet att vara koldioxidnegativa år 2030

Microsoft presenterar nyheter och framsteg på vägen mot målet att vara koldioxidnegativa år 2030

Publicerat av: Redaktionen

Microsoft presenterar nyheter och framsteg på vägen mot målet att vara koldioxidnegativa år 2030 3

I januari presenterade Microsoft ett ambitiöst nytt klimatinitiativ med fokus på koldioxid, vatten och biologisk mångfald.

Arbetet inleddes genom offentliggörandet att Microsoft ska vara koldioxidnegativt senast 2030 och senast 2050 kommer vi att ha tagit bort mer koldioxid från miljön än vi har släppt ut sedan företaget grundades. Vi har även presenterat en detaljerad plan för att nå målen. Nu presenterar vi sju nya, viktiga steg på vägen mot att bli koldioxidnegativa senast 2030.

 

Möjliggöra branschövergripande företagsomvandling

Tillsammans med åtta andra företag har vi lanserat en ny koalition, Transform to Net Zero, som kommer arbeta för att påskynda förändringar hos företag som främjar en koldioxidfri ekonomi. Vi har lyssnat både på företag med ambitiösa koldioxidmål och på de som vill engagera sig men som behöver information och verktyg för att minska klyftan mellan avsikt och förändring. Koalitionen kommer att samla branschledande företag med några av världens mest ambitiösa klimatmål och samarbeta kring handlingsplaner för att bli utsläppsfria. Grundarna är A.P. Møller – Mærsk A/S, Danone, Mercedes-Benz AG, Microsoft, Natura & Co., Nike, Starbucks, Unilever och Wipro. Environmental Defense Fund är en grundande medlem och icke-statlig organisation och BSR kommer att ha rollen som sekretariat.

 

Tillsammans kommer medlemmarna i koalitionen att arbeta för att möjliggöra för alla företag att bli utsläppsfria med hjälp av insatser som att bland annat: dela den affärsomvandling varje företag genomför för att bli utsläppsfritt senast 2050; arbeta tillsammans med våra partner i distributionskedjor; göra stora satsningar på innovation och investeringar i produkter. Mer information om Transform to Net Zero här.

Handlingskraft för våra kunder

Vi presenterar också den privata förhandsvisningen av en ny produkt: Microsoft Sustainability Calculator. Att skapa och uppnå målen för koldioxidminskning är en utmaning om man inte kan mäta koldioxidutsläpp. Microsoft Sustainability Calculator erbjuder våra molnkunder transparent insyn i deras totala koldioxidutsläpp.

 

Med hjälp av AI och avancerad analys tillhandahåller Microsoft Sustainability Calculator åtgärdsgrundande insikter om hur utsläppen kan minskas, och också möjligheten att skapa utsläppsprognoser och förenkla koldioxidrapportering. Konsekvent och exakt koldioxidredovisning används för att kvantifiera den inverkan Microsofts molntjänster har på företagets klimatavtryck. Microsoft Sustainability Calculator beräknar hur ytterligare program och tjänster för molnet kommer att bidra till minskade utsläpp. Rapporter identifieras och sammanställs för frivilliga eller lagstadgade rapporteringskrav.

 

Minskning av våra egna koldioxidutsläpp

Vi är på väg att sluta avtal om förnybar energi som utgör 100 procent av den dagliga strömförbrukningen för våra datacenter vid år 2025. Nu kan vi också berätta att vårt mål är att eliminera vårt behov av dieselbränsle senast 2030. Molntjänstleverantörer runt om i världen förlitar sig på dieseldrivna generatorer som reservkraft datacenter. Även om diesel står för mindre än 1 procent av Microsofts totala utsläpp anser vi att det är viktigt att påskynda den globala övergången bort från fossila bränslen. Vi stakar ut en ny kurs med koldioxidsnåla bränslekällor, inklusive väte och energilagring. Vi inser vilka utmaningar detta kan medföra och att vi behöver hjälp att utveckla en robust distributionskedja för dessa bränslen samt framsteg inom batteriteknik – men vi är redo att samarbeta med partner över hela världen och samtidigt dra nytta av investeringarna i Climate Innovation Fund för att det ska bli verklighet.

 

Den 1 juli utökade vi vår interna koldioxidskatt som nu täcker samtliga delar av vår verksamhet. Vi har dessutom uppdaterat vår uppförandekod för leverantörer. Leverantörer kommer nu att beräkna och rapportera sina utsläppsdata för växthusgaser. Under de kommande månaderna kommer vi tillsammans med våra leverantörer att jobba fram ett upplägg som ska hjälpa våra leverantörer att minska sina utsläpp, i linje med Microsofts mål för transparens gällande utsläppsminskningar.

 

Eliminering av våra egna koldioxidutsläpp

Detta räkenskapsår vidtar Microsoft konkreta åtgärder för att avlägsna en miljon ton kol från miljön. Som ett första steg kommer vi den här veckan att utfärda en offertförfrågan för att kunna genomföra borttagningen av koldioxid med hjälp av en rad koldioxidnegativa och verifierade natur- och teknikbaserade lösningar.

 

För att säkerställa att vår finansiering kommer maximera mängden koldioxid som tas bort ur atmosfären satsar vi på vetenskaplig verifiering av varje projekt. Varje projekt kommer att granskas noggrant och verifieras av Microsoft, våra vetenskapliga tredjepartsrådgivare och marknadsrådgivare, inklusive NGO Winrock International och konsultbolaget Carbon Direct, som samlar ledande akademiker inom klimatvetenskap.

 

Detta tillvägagångssätt är helt nytt. Vi förväntar oss inte att det kommer fungera felfritt. Längs vägen kommer vi att lära oss vad som fungerar och inte, och förbättra vår strategi. Vi kommer också att offentliggöra våra lärdomar så att andra kan påskynda sitt arbete med borttagning av koldioxid.

 

Hur vi använder vår balansräkning

Vi presenterar vår första investering från Climate Innovation Fund som innehåller en miljard dollar och presenterades av Amy Hood i januari. Vi kommer att investera 50 miljoner dollar i Energi Impact Partners (EIP) globala plattform för innovation inom ny teknik för omställning av världens energi- och transportsystem – de två sektorer som står för majoriteten av utsläppen av växthusgaser. EIP är ett ledande riskkapitalbolag med fokus på en decentraliserad och koldioxidfri energiomställning för industrin, och som delar med sig av sina lärdomar och främjar samarbete.

 

Investeringar i klimat- och miljörättvisa

Vi inser att klimat- och miljöfrågor påverkar alla samhällen olika och att vi måste se miljörättvisa som en bredare fråga. Den 21 juli presenterade vi ett nytt innovativt partnerskap med Sol Systems, en investerare och utvecklare av förnybar energi. Vi satsar på 500 megawatt förnybar energi som inkluderar investeringar i samhällen som drabbats oproportionerligt hårt av miljöproblem.

 

Det här är den enskilt största investeringen i förnybar energi som Microsoft någonsin har gjort och motsvarar ungefär en fjärdedel av den totala mängden förnybar energi vi satsat på hittills. Innan detta partnerskap uppgick den totala mängd förnybar energi Microsoft hade införskaffat till 1,9 gigawatt. För att sätta det i perspektiv: 500 megawatt skulle försörja mer än 70 000 hem i USA under ett år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>